• éénmalig
 • 9 euro (uitgezonderd uitstappen)
 • exclusief eventuele materiaalkosten bij kook- en creatieve workshops
 • Fietstocht: Kwartsroute Mol

  André Thys
  Fietstocht + museum
  di 24 sep

  Deze fietstocht van 40 kilometer brengt ons langs enkele bijzondere plekken in Mol en Dessel, met voldoende tussenstops. We bezoeken het Quartz Experience Center, een initiatief van Sibelco. In dit interactieve museum maak je kennis met de geschiedenis van het bedrijf, kwartswinning en duurzaam ondernemen. Je komt te weten waarvoor het Molse kwartszand zoal gebruikt wordt. Het museum beschikt over een tijdlijn, een mineralen schatkamer, een productiekamer en een minilab met doe-proeven. We fietsen en genieten langs de talrijke zand- en winningsputten die Mol en Dessel rijk zijn.  
   
  ’s Middags verzamelen we aan eetcafé Den Teut voor een vrije lunch (picknick meebrengen, of ter plaatse bestellen). De namiddag onderbreken we nog met een tussenstop aan de veertien kapellekes van de Kapellekesdreef en een bezoek aan de Breykenshoeve, waar je ambachtelijk ijs of een drankje kan nuttigen (op eigen kosten).  
   
  We verzamelen stipt om 9.45 uur aan de parking van Tabloo (Gravenstraat 3, Dessel), tevens het eindpunt van onze dagtocht. Einde uitstap voorzien omstreeks 17.30 uur. 
   
  Deze dagtocht is afgestemd op fietsers met gebruik van een knooppuntenroute, maar staat ook open voor deelnemers die met de auto graag één of meerdere tussenstops mee bezoeken. Auto’s sluiten om 10.45 uur aan bij Taverne De Witte Haas (Groesgoor 31, Dessel). Geef aan bij je inschrijving of je met de wagen komt.  
   
  meebrengen: drinkfles, bandenreparatiekit, eventueel lunchpakket, aangepaste kledij 

  Fietsen en genieten in omgeving Mol – Dessel.

  Programma

  09.45u: Fietsers verzamelen aan parking Tabloo (Gravenstraat 3, Dessel).  
              Fietsen 7km (30min) naar Taverne de Witte Haas.  
  10.45u: Fietsers en auto's verzamelen aan Taverne De Witte Haas (Groesgoor 31, Dessel) voor een koffiestop met gebak. 
              Fietsen 7km (30min) naar Quarz center 
  12u: Fietsers en auto's bezoeken Quarz Experience Center (Blauwe Keidreef 5, Mol).  
  13u: Verplaatsing 5km (20min) + vrije Lunch Eetcafe Den Teut (Kiezelweg 12, Mol).  
              Na lunch ter plaatse (of picknick): samenkomst Eetcafe Den Teut voor vervolg van het traject. 
  15u: Fietsen 10km (35min) naar Kapellekesdreef. Kort bezoek aan de 14 kapellekes
              Fietsen 7km (30min) naar Breykenshoeve 
  16.30u Fietsers (en auto's) verzamelen aan Breykenshoeve (Sas VI 14, Mol). Lokaal ijsje en/of drankje op eigen kosten. 
  17u Fietsen 4km (15min) naar Tabloo Dessel (Gravenstraat 3, Dessel).  
  17.30u einde uitstap 

 • Repair Café

  Handige vrijwilligers
  circulaire economie
  wo 25 sep
  -
  wo 28 mei

  Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit, een koffiezet of stofzuiger die niet meer werkt, een jeansbroek met een gat in? Kom er mee naar ons Repair Café! 

  Materiaal en gereedschap zijn aanwezig. Deskundige naaisters, elektriciens en handige Harry’s helpen je bij het repareren of geven het juiste advies. Twee vliegen in één klap: je neemt de gemaakte stofzuiger of jeans weer mee naar huis en je hebt misschien genoeg geleerd om het de volgende keer zelf te herstellen.  

  Er is telkens een weggeefkraam waar je gratis spulletjes vindt die voor iemand anders geen waarde meer hebben, maar die jij nog wel kan gebruiken. Heb je spullen te geef? Dan kan je ze meebrengen naar de Warande op woensdagnamiddag. Klein huishoudelijk materiaal, klein elektro, servies, speelgoed, boeken, cd’s en kleding zijn welkom. Meubels kan je niet bezorgen. 
   
  Daarnaast is het Repair Café een ontmoetingsplek waar mensen aan de toog genieten van een drankje en een babbeltje. De organisatie draagt met volle overtuiging haar steentje bij aan een inclusieve en toegankelijke samenleving waar iedereen welkom is voor een ‘warme koffie’. Zo kun je tijdens het Repair Café een drankje krijgen voor een aangepaste prijs, zodat iedereen hiervan kan genieten. 

  Een duurzame ontmoetingsplaats om je materiaal een tweede leven te geven!  

 • Op bezoek bij Klimplant Antwerpen

  Els Van Sas en Jet van Mierlo
  daguitstap
  do 26 sep

  Klimplant staat voor ‘Klimaatplatform Antwerpen vzw’. Het is een burgerbeweging die draait op het enthousiasme van vrijwilligers en buurtbewoners. Klimplant ondersteunt alle acties die Antwerpen klimaatrobuuster en -bewuster maken: een voedselbos planten, je straat groener maken, samen regentonnen plaatsen, elektrische auto’s delen met je buren, ... 
  Samen met MNIDS Turnhout (Meer Natuur In De Stad) gaan we op bezoek bij Klimplant in Antwerpen om te kijken en te leren.  
   
  We spreken af met de mensen van Klimplant aan voedselbos ‘Boskruit’ gelegen in Park Groot Schijn, vlak aan de vroegere Makroparking. Daarna nemen we de tram naar de Turnhoutse Poort, waar we via straten met vergroening wandelen en enkele projecten bekijken waar Klimplant actief is. 

  Na een lunch in een sociaal restaurant nemen de mensen van Klimplant ons mee door groenstraten en tonen ons een tiny forest midden in de stad. We sluiten de dag af met een drankje in de Kerkstraat voor we met de bus terug naar Turnhout keren. 
   
  We verzamelen om 8.50 uur aan de bushalte voor de Warande en nemen samen bus 410 naar Antwerpen. Om 16 uur nemen we de bus terug naar Turnhout, aankomst voorzien rond 17.30 uur. 

  Klimplant verbindt en inspireert voor een beter leven in een groene stad.

 • Natuurtochten

  Willy Vangeel en Paul Prinsen
  Naar Zevendonk, Vosselaar, Postel en Turnhout
  do 26 sep
  -
  do 12 dec

  Samen met een ervaren natuurgids op ontdekking gaan, is een verrassende ervaring. Je geniet niet alleen van de buitenlucht, maar leert ook iets bij over de plaatselijke fauna en flora.   
   
  De wandelafstand bedraagt 5 tot 7 kilometer. We houden regelmatig halt om rustig om ons heen te kijken.  
   
  meebrengen: wandelschoenen (of laarzen bij nat weer), eventueel een verrekijker 
   
  Winkelsbroek en Tielenheide – Willy Van Geel

  • donderdag 26 september
  • Maak je klaar voor een wandeling van 8,5 km.
  • vertrek op de parking van de Kerk van Zevendonk: Kapelweg 134, inrit via Glazeniersstraat.
  • Voorzie laarzen of waterdichte hoge wandelschoenen. 


  Grotenhoutbos
  – Paul Prinsen 

  • donderdag 10 oktober 
  • afstand: 5 tot 7 km
  • Vertrek om 13u30 aan de ingang van Vosselaar net over de brug voorbij het Waterzuiveringsstation van Vosselaar (de Breem). 

   
  De Ronde Put: Postel – Willy Vangeel 

   
  Ganzentocht in het Turnhouts Vennengebied – Paul Prinsen 

  • donderdag 12 december
  • afstand: 5 tot 7 km
  • vertrek op parking Klotteraard, Steenweg op Baarle Hertog (tegenover het Zwart Water, vanaf Klein Engelandhoeve 2 km verder naar Weeldestatie, zandweg aan rechterzijde inslaan) 

  Voor al wie graag zijn hart ophaalt in de natuur. 

 • Welkom op het bloemenveld

  Greet Buijs
  Bezoek + workshop
  ma 30 sep

  Greet, Madame natuurlijk rijk, heeft naast haar huis een veld vol met bloemen en die bloemenpracht deelt ze graag met jou.  
    
  Laat je betoveren door bloemen recht van het veld! Kies je favorieten uit en schik ze zelf in je favoriete vaas. Greet helpt je bij het oogsten, vertelt hoe je de bloemen best afknipt en hoe je ze schikt in een vaas. Je gaat gegarandeerd met een prachtig boeket naar huis.   
    
  We sluiten deze inspirerende namiddag af met een lekker glaasje appelsap uit eigen boomgaard en iets lekkers erbij.  
    
  meebrengen: snoeischaar, emmer, vaas met een diameter bovenaan van ongeveer 12-15 cm, aangepaste kledij naar de weersomstandigheden 
   
  adres: Horststraat 120, Arendonk 

  Pluk je eigen bloemen op het veld en schik ze in je favoriete vaas

 • Fietstocht naar Bijencentrum De Raam

  Rit De Clerck, Jef Luyckx en Herman Van Gils
  Fietstocht
  di 1 okt

  We vertrekken met de fiets om 9 uur aan de Rode Toog, de Warande (Warandestraat 42, Turnhout) en maken een mooie fietstocht van 2 uur naar Bijencentrum De Raam in Rijkevorsel.  
  Hier brengen we een bezoek aan het bijencentrum en de tuin met bijhorende infosessie over bijen en honing. Breng zeker je lunchpakket mee, want 's middags kunnen we ter plaatse picknicken. Bij mooi weer kan dat in de grote bijentuin die is ingedeeld volgens de zeshoekige structuur van een bijenraampje of raat.  
  Een drankje is inbegrepen in de prijs. 
  Terugrijden van Rijkevorsel naar Turnhout doen we via een andere route, die ook ongeveer 2 uur duurt. Aankomst in Turnhout voorzien tegen 16 uur. 
   
  Vertrek om 9 uur aan de Rode Toog, de Warande (Warandestraat 42, Turnhout). 
   
  meebrengen: picknick, kledij naar de weersomstandigheden 

  Met de fiets door de natuur op bezoek bij imkers en bijen.

 • Gezonde lunchboxen voor kids

  Winni De Haes
  Duo-kookworkshop
  wo 2 okt

  Welke voedingsmiddelen zijn essentieel om dagelijks aan jonge kinderen mee te geven zodat hun brein optimaal kan ontwikkelen én ze ook voldoende energie hebben om te kunnen ontdekken en spelen?  
  Winni geeft je graag tips & tricks en je zal zien dat dit al eenvoudig kan! Samen ontdek, selecteer en proef je met je (klein)kind tijdens deze duo-kookworkshop. Nadien krijg je nog een gids met alle inspiratie mee naar huis. 
   
  De workshop is toegankelijk voor (groot)ouders met kinderen vanaf 4 jaar. Je werkt samen aan de lunchbox van het kind (één ticket = één (groot)ouder + één kind, noteer jullie namen op het inschrijvingsformulier). Breng je graag meerdere kinderen mee? Bestel per kind dan nog een ticket extra.   

  meebrengen: keukenmesje, schort, snijplank, lunchbox (met vakjes) en bewaardoosjes, handdoek   

  Winni De Haes is vanuit haar achtergrond als bio-ingenieur en orthomoleculair voedingsdeskundige gefascineerd door de kleine stappen die we zelf kunnen zetten om onszelf gezonder, energieker en blijer te voelen. Ze verlegt de focus naar het nemen van meer verantwoordelijkheid van binnenuit om de beste versie van jezelf te worden.  

  Kom samen met jouw oogappel(s) de lunchbox klaarmaken. 

 • Bezoek aan de militaire basis in Tielen

  Leo Ooms
  Bedrijfsbezoek
  do 3 okt

  We gaan naar de militaire basis in Tielen. Hier huist het 3de Bataljon Parachutisten van het Belgisch leger. Er wordt voornamelijk geoefend en getraind. Van hieruit vertrekken de para’s ook regelmatig op zending naar soms onrustige landen.  
    
  We krijgen nu een unieke kans om kennis te maken met het reilen en zeilen van deze paracommando-eenheid.  
    
  We worden verwelkomd met koffie, daarna krijgen we een presentatie met voorstelling van de militaire eenheid ‘3 para’. We bezoeken het wapenmagazijn en het monument.  
    
  Een maaltijd is voorzien in ‘de Mess’ met een dagsoep, dagschotel en dessert.  
  We sluiten af met een drankje in de bar OOffrm.  
    
  Afspraak aan de ingang van het Wachtlokaal om 10 uur, Kaliebaan 30 te Tielen (met eigen vervoer).  

  Een dag uit het leven van een paracommando 

 • Wandelingen

  Marie-Josée Van der Flaes
  Reusel – De Mierden, Arendonk, Vosselaar en Retie
  do 3 okt
  -
  do 9 jan

  Het wandelaanbod is ruim en gevarieerd. Het geeft een prachtig overzicht van de grote landschappelijke verscheidenheid van de regio. Je komt oren (en benen) te kort om het allemaal te kunnen beleven.    
   
  De Peelse heide Reusel 
  3 oktober 

  • 16 km 
  • vertrek om 10 uur aan d’n Ouwe Brandtoren, Burgemeester Willekenslaan 2, Reusel – De Mierden 
  • Onderweg houden we halt in een taverne om te lunchen (op eigen kosten).
  • aankomst rond 16 uur   

   
  Bartel Pegh wandeling 
  7 november 

   
  Adriaen Ghyspad 
  5 december  

   
  De groene oase van het Prinsenpark 
  9 januari 

  Haal een frisse neus op donderdag. 

 • Pouring: dutch pour

  Els Bellens
  workshop verfgieten
  do 3 okt
  en
  do 10 okt

  Maak kennis met acryl pouring ofwel verfgieten. Je leert hoe je de kleuren moet voorbereiden, gieten en bewerken met gebruik van de techniek dutch pour. Dit is een techniek waarbij lagen verf in het midden of diagonaal in een streep over het doek worden aangebracht, die we vervolgens verder laten uitwaaieren. Door deze giettechniek bekom je steeds een verrassend resultaat. 
   
  Na een week kan je jouw werk ophalen (minstens 5 dagen drogen) aan de Dinamobalie, je ontvangt hiervan bericht via mail.  
    
  meebrengen: oude kleding (verf gaat niet uit kleren) en drank.  
   
  De materiaalkost van 20 euro (schilderdoek van 50x50 cm, verf, bekers, spatels, handschoenen, schoenbeschermers, schort, …) is nog te betalen aan de lesgeefster tijdens de les. 
   
  Deze workshop wordt op 3 en 10 oktober georganiseerd, je kiest één datum.  

  Een ontspannende verftechniek met wonderlijke resultaten!  

 • Tapasplank branden

  Eef Michiels
  workshop pyrografie
  vr 4 okt

  In deze workshop leer je de basis van het houtbranden en ga je met een unieke creatie naar huis. 
   
  Je start met het maken van een ontwerp op papier aan de hand van voorbeelden, leuke leuzen of een afbeelding die je meebrengt. Eens je de techniek van het branden onder de knie hebt, kan je jouw ontwerp kalkeren op je tapasplank en met een pyrograaf inbranden.  
   
  Er is geen voorkennis of tekentalent vereist om iets moois te creëren.  
   
  meebrengen: een leuke afbeelding of quote 

  Al het materiaal is inbegrepen (dit omvat een oefenplank, tapasplank, carbon- en oefenpapier, gebruik professionele pyrograaf en mapje met voorbeeldillustraties).  

  Volg het tempo van de brandpen en creëer een persoonlijk eindejaarsgeschenk.  

 • De trukendoos van de kunstenaar

  Ivo Verheyen
  lezing
  ma 7 okt

  In deze lezing buigen we ons over de trukendoos van de kunstenaar. Zowel met de vorm en het perspectief als met de inhoud lukt het de kunstenaar om ons als toeschouwer om de tuin te leiden en ons een werkelijkheid te tonen die niet klopt. Die toeschouwers zijn overigens bereid om dat bedrog enthousiast te aanvaarden.

  Bedriegt de kunstenaar ook zichzelf? Bij sommigen onder hen lijkt er toch reden om dat te geloven. En tot besluit nog de filosofische vraag die alle andere vragen in de schaduw stelt of geheel doet wegvallen: kan kunst de wereld redden?  

  Ivo Verheyen, oud-conservator van het Jakob Smitsmuseum in Mol en auteur van publicaties over onder anderen Jan Vaerten, Maurice Brams, Kurt Peiser en Eugeen Van Mieghem probeert een antwoord te formuleren.     

  Het zijn allemaal bedriegers, behalve Yves Klein. 

 • Namen: parel aan Samber en Maas

  Rony Beyens
  daguitstap
  wo 9 okt

  Namen is de liefste stad van de Ardennen. Om dat te ervaren worden we bij aankomst al meteen ontvangen met koffie en een croissant, gevolgd door een lekkerbekkenwandeling. Tijdens dit begeleide bezoek in de mooiste straten van de Waalse hoofdstad wordt meermaals halt gehouden voor een heerlijke pauze. We wandelen met een gids door het historisch centrum en genieten van lokale lekkernijen, zoals een praline en biétrume, avisance en peket. Namen is de hoofdstad van het Waalse gewest, maar houdt het midden tussen een metropool en een gezellig dorp. 
   
  ’s Middags genieten we van een warme lunch met driegangenmenu in restaurant Les Tanneurs (keuzemogelijkheden: mousse van gerookte makreel, augurken, condimenten en bruschetta OF quiche met brie en walnoten, Ardense hamkrullen en mesclun /// langzaam gegaarde scharrelkip Suprême, ‘Vallée d’Auge’ saus (paddenstoel, uien, cider) en Anna-aardappel OF koolvisfilet Meunière, Robuchon-stijl purée, seizoensgroenten en schaaldierencoulis /// bavarois met seizoensfruit en vruchtencoulis OF praliné nougat en mokka custard).  
   
  Na de lunch gaan we te voet naar de Confluence (Quai des Chasseurs Ardennais) waar de boot vertrekt. Tijdens de cruise tussen Samber en Maas kunnen we Namen bewonderen vanop het water.   
  Na deze vaartocht wandelen we naar de bus om terug naar Turnhout te keren. 

  We vertrekken stipt om 7 uur aan parking Stadspark (kruising Graatakker – Papenbruggestraat, Turnhout). Om 16.30 uur reizen we terug naar Turnhout, aankomst voorzien rond 19 uur.   

  Geniet van lokale lekkernijen en een cruise in de Waalse hoofdstad.

  Programma

  7.00 uur: vertrek aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat)   
  9.30 tot 10.00 uur: ontvangst met koffie en croissant  
  10.00 tot 12.00 uur: gegidste lekkerbekkenwandeling met heerlijke pauzemomentjes in Namen 
  12.00 tot 14.00 uur: lunch (3 gangen) in restaurant Les Tanneries   
  14.00 tot 15.00 uur: te voet naar de Confluence om de boot te nemen  
  15.00 tot 16.00 uur: cruise tussen Samber en Maas  
  16.00 tot 16.30 uur: wandeling naar opstapplaats bus   
  16.30 uur: vertrek bus, aankomst Turnhout vermoedelijk rond 19 uur  

 • Nationaal Park De Groote Peel

  Eddy Braspenninckx en Siegfried Faes
  daguitstap
  vr 11 okt

  Op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant ligt het kleinste van alle Nederlandse nationale parken. Een hoogveengebied van 1340 hectare dat garant staat voor urenlang wandelplezier langs stille plassen, heideveldjes, zandbulten en open vlaktes. Hier strijken duizenden kraanvogels neer tijdens de najaarstrek. 
  De toen eindeloos en onherbergzame ‘peel’ van wel 30 000 ha werd in de 19e eeuw ontgonnen. Het metersdikke pakket van afgestorven veenmos bleek immers een uitstekend alternatief voor het schaarse brandhout. Het eens zo immense moeras werd in 1951 beschermd als natuurgebied en in 1993 uitgeroepen tot Nationaal Park.  
  Op iets meer dan een uur rijden met de bus vanuit Turnhout komen wij in Asten waar we een bezoek brengen aan het Museum Klok & Peel. Het is een dubbel museum dat ons eerst het mysterie van de peel doet ontluisteren. Daarna leidt de museumgids ons in in de wereld van de klokken: oorsprong van de klok, klokken gieten en het ervaren van de klank van de lage landen.  
  Rond de middag zijn we in het bezoekerscentrum De Groote Peel waar we kunnen picknicken.  
   
  In de namiddag genieten we van de mooie natuur met een wandeling van 5 à 6 km in de Deurnese Peel. Hiervoor vertrekken we bij het Toon Kortooms Park waar we ook weer terugkomen. We krijgen hier tevens een demonstratie in het turfsteken. Toon Kortooms was een streekschrijver die rond WOII ontzettend populair werd met de levensverhalen van een tweeling, de gebroeders Beekman.  
  Ten slotte is er tijd voorzien om het bijhorend park en museum te bezoeken of te genieten van een najaarszonnetje op het terras.  

  We vertrekken stipt om 8 uur aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat). Thuiskomst in Turnhout voorzien rond 18.30 uur.  
    
  meebrengen: picknick, goede stapschoenen (eventueel reserveschoenen bij modderig weer om in de bus aan te doen). 
    
  Voor deze uitstap met wandeling is een goede basisconditie nodig.  

  Ontdek de weidse natuur en cultuur van het land van de Peel. 

  Programma

  8.00 uur: vertrek aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat)   
  9.30 tot 12.00 uur: ontvangst en gegidst bezoek aan museum Klok & Peel 
  12.00 tot 12.30 uur: met de bus van het museum naar Nationaal Park De Groote Peel 
  12.30 tot 13.00 uur: picknick in bezoekerscentrum De Groote Peel 
  13.00 tot 13.30 uur: met de bus naar het Toon Kortooms Park 
  13.30 tot 16.00 uur: wandeling van 5 à 6 km in de Deurnese Peel en demonstratie turfsteken  
  16.00 tot 17.00 uur: vrije tijd in Toon Kortooms Park (tuin of cafetaria) 
  17.00 uur: vertrek bus, aankomst Turnhout vermoedelijk rond 18.30 uur 

 • Oekraïense ravioli

  Olena Terletska
  kookworkshop
  ma 14 okt

  Olena leert je vareniki en dumplings te bereiden: traditionele Oekraïense hapjes die te vergelijken zijn met ravioli. Deze deegwaren kan je met tal van vullingen maken, zowel hartig als zoet. Olena leert je de drie populairste keuzes klaar te maken: met vleesvulling, met aardappelpuree en met kersen.  
   
  meebrengen: keukenmesje, schort, snijplank, bewaardoos, handdoek 

  Dompel je onder in de Oekraïense keuken.  

van 4