Dana Ward

In de voetsporen van Goethe

Paul Koop
driedelige lezingenreeks
do 16 jan 13.30 - do 30 jan 15.30
do 16 jan 2025
-
do 30 jan 2025
Vanaf 13.30
  • do 16 jan 2025
    -
    do 30 jan 2025
    Vanaf 13.30
    Cultuurhuis de Warande, Turnhout
    Terraszaal

Goethe achterna, letterlijk en figuurlijk.

Tijdens deze lezingenreeks treden we figuurlijk in de voetsporen van Goethe om ze daarna tijdens een meerdaagse reis letterlijk te volgen.  
Johann Wolfgang von Goethe was een Duitse wetenschapper, filosoof en schrijver.  
Op 26-jarige leeftijd, in 1775, reist hij naar de stad Weimar waar hij de rest van zijn leven zal doorbrengen.  

In Weimar ontmoet hij de gehuwde hofdame Charlotte von Stein, in wie hij een zielsverwant vindt en met wie hij een hechte band opbouwt. Charlotte is erudiet, melancholisch en gevoelig. Tien jaar eerder ontmoette zij tijdens een kuur de lijfarts van de Koning van Hannover, met wie ze toen correspondeerde over ‘Die Leiden des jungen Werther’. Ze vroeg hem naar de schrijver ervan die ze toen al bewonderde, en hij stuurde haar als antwoord een ets met Goethes portret.  
Heel wat later in zijn leven, in 1823, ziet Goethe tijdens een kuurreis naar Mariënbad enkele vrienden terug, waaronder mevrouw von Levetzow en haar nog zeer jonge dochter Ulrike, op wie hij verliefd wordt. Uit deze ontmoeting groeit een reeks gedichten gebundeld als de ‘Marienbader Elegie’, waarin Goethe zijn diepste gevoelens uitspreekt.  
Over twijfel, geluk, dromen, tragiek en onmogelijke liefde.  
 
Ga na deze lezingenreeks mee op meerdaagse reis (27 april tot 1 mei 2025) in de voetsporen van Goethe. De organisatie en inschrijvingen voor deze uitstap verlopen volledig via het VOC. DINAMO is niet betrokken bij de organisatie van deze meerdaagse uitstap, maar deelt dit initiatief van het VOC graag. 
Meer info en inschrijven.

tarieven 
basisprijs: 21 euro 
UiTPAS met kansentarief: 4,5 euro 
vrijwilligersprijs: 19 euro 
 
lesdagen: donderdag 16, 23 en 30 januari van 13.30 tot 15.30 uur
 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten