• éénmalig
  • 9 euro (uitgezonderd uitstappen)
  • exclusief eventuele materiaalkosten bij kook- en creatieve workshops
  • Koken voor dummies: vis

    Sofie De Wit
    Kookworkshop voor beginners
    ma 5 mei

    Sofie leert je twee eenvoudige visbereidingen klaar te maken: een ovenschotel van vis, puree en groentjes vergezeld van een lekkere saus, en zelfgemaakte fishsticks met tartaarsaus. Ze geeft tips over de vissoorten die je hiervoor best gebruikt en de gaartijd die elk gerecht nodig heeft. 
     
    Tijdens de lessen ‘Koken voor dummies’ ga je als beginner aan de slag met diverse bereidingen van een basisingrediënt dat centraal staat, of leer je varianten op een basisgerecht te maken. Deze kookworkshop staat open voor iedereen die nog groen achter de oren ziet en die graag met de basis begint. 
     
    meebrengen: keukenmesje, dunschiller, schort, snijplank, bewaardoos, handdoek 

    Een kookworkshop voor ‘groentjes’ in de keuken 

  • Veilig online betalen

    Tom Cappaert
    Eénmalige lezing
    ma 5 mei

    Hoe kun je veilig online winkelen en betalen? Welke methodes zijn er om online te betalen? Hoe weet je zeker dat je gebruikmaakt van een veilig betaalsysteem? Hoe voorkom je hierbij fraude, phishing of diefstal van jouw gegevens? Wat zijn de voor- en nadelen van online betalen?  
     
    Al jouw vragen hierover worden beantwoord tijdens deze interactieve sessie. Lesgever Tom geeft je een helder overzicht van de mogelijkheden en uitdagingen met handige tips, zodat je voortaan zelf vol vertrouwen en veilig online betaalt. 

    Veilig online shoppen of vakantie boeken? Zo doe je dat! 

  • Verrassend Sint-Niklaas

    Rony Beyens
    daguitstap
    di 6 mei

    Sint-Niklaas is de stad met de grootste markt van Vlaanderen, de stad van luchtballonnen en kaartenmaker Mercator. Tijdens deze daguitstap leren wij de industriële kant van Sint-Niklaas kennen: een onverwachte en aangename verrassing! 
      
    Onze dag start in het Pijp- en Tabaksmuseum, waar we ontvangen worden met een drankje (koffie/thee/fris). Dit museum herbergt een zeer uitgebreide verzameling rond de cultuur van roken door de eeuwen heen. Deze unieke en educatief opgebouwde collectie toont de ontwikkeling van de kleipijp vanaf 1492 tot heden. Ook de sigarenmakerij en de tabaksteelt in België komen uitgebreid aan bod. In de jaren 1921 tot 1969 bloeide de sigarenindustrie in Sint-Niklaas met meer dan 3000 sigarenrollers. Dit bezoek wordt op een boeiende manier gekleurd door de eigenaar die ook de gids is. 
     
    ’s Middags genieten we van een warme lunch met driegangenmenu in taverne De Graanmaat (soep met brood, varkensgebraad met groenten en kroketten, vlaai als dessert - vegetarisch alternatief is mogelijk). Na de lunch gaan we op sneukeltocht. Onder begeleiding van een ervaren gids proef je al wandelend enkele lokale specialiteiten. Terwijl je snoept van al dat lekkers, vertelt de gids je leuke anekdotes over alle gebouwen, monumenten en pleinen die van Sint-Niklaas een unieke stad maken. 
     
    We sluiten de dag af met een ontspannende vertelling vol humor. Voor deze vertelling van Tricot Lily trekken we naar het Breigoedmuseum. Dit is een heel bijzondere beleving, een volks verhaal met anekdotes over de breigeschiedenis van de stad, over het levenswerk van duizenden mannen en vrouwen met hun stielkennis en fierheid. Een verhaal met veel overgave in geuren en kleuren verteld, met verrassende wetenswaardigheden. Na deze vertelling kan er nog rondgegaan worden in het breidgoedmuseum met toelichting van de gids bij de machines. 
     
    We vertrekken stipt om 8.15 uur aan parking Stadspark (kruising Graatakker – Papenbruggestraat, Turnhout). Om 18.30 uur reizen we terug naar Turnhout, aankomst voorzien rond 20 uur.    

    Onverwachte belevenissen in Sint-Niklaas zorgen voor een onvergetelijke dag! 

    Programma

    8.15 uur: vertrek aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat)    
    10.00 tot 12.00 uur: ontvangst met drankje en gegidst bezoek Pijp- en Tabaksmuseum 
    12.00 tot 14.00 uur: warme lunch (3 gangen) in taverne De Graanmaat 
    14.00 tot 16.30 uur: begeleide sneukeltocht door Sint-Niklaas met lokale proevertjes 
    16.30 tot 18.30 uur: unieke vertelling en bezoek aan het Breigoedmuseum 
    18.30 uur: vertrek bus, aankomst Turnhout vermoedelijk rond 20 uur   

  • Fietstochten

    Rit De Clerck en Jef Luyckx
    Weelde en Corsendonk
    di 6 mei
    en
    ma 2 jun

    De dagen worden weer langer, de natuur staat in bloei en het kriebelt om naar buiten te gaan. Tijd om je fiets van stal te halen! 
     
    In het voorjaar begeleiden Rit en Jef twee fietstochten. Niet alleen een sportieve, maar ook een leerrijke ervaring. Je krijgt interessante weetjes mee en komt op plaatsen die je anders zo voorbij zou rijden. 
     
    Tijdens elke fietstocht wordt er twee keer halt gehouden voor een plaspauze en op het einde is er de mogelijkheid om samen iets te drinken. Dat is vrijblijvend en op eigen kosten. 
     
    De voorjaarsfietstochten brengen ons naar Weelde en Corsendonk:  
     
    Leven in Weelde 
    Dinsdag 6 mei van 13 tot 16 uur 
     
    Geheimen in Corsendonk 
    maandag 2 juni van 18 tot 21 uur  
     
    Bij beide fietstochten is zowel het vertrek- als aankomstpunt de Dinamobalie in de Warande (Warandestraat 42, 2300 Turnhout – ingang Kuub) 
     
    Het fietstempo ligt rond 17 km/u. Je kan dus met of zonder elektrische fiets deelnemen. 

    Krijg je niet genoeg van buiten bewegen? Ontdek dan ook het aanbod natuurtochten en wandelingen

    Sta jij ook al te trappelen? 

  • Oekraïense syrniki (VOLZET)

    Olena Terletska
    kookworkshop
    wo 7 mei

    Syrniki (ofwel kwarkpannenkoekjes) zijn een traditioneel Slavisch gerecht. Ze worden vooral in Oekraïne en Rusland gegeten, maar worden ook gesmaakt in Kroatië, Servië, Letland en Litouwen. De Oekraïense variant laat het midden tussen pannenkoeken en cheesecake. Abrikozenconfituur en zure room werken deze zoete lekkernij af.  
     
    meebrengen: keukenmesje, schort, snijplank, bewaardoos, handdoek 

    Breng de wereld een beetje dichter bij je bord.  

  • Wandelingen

    Marie-Josée Van der Flaes
    Kasterlee, Lille, Meerhout, Dessel, Alphen
    do 6 feb
    -
    do 5 jun

    Het wandelaanbod is ruim en gevarieerd. Het geeft een prachtig overzicht van de grote landschappelijke verscheidenheid van de regio. Je komt oren (en benen) te kort om het allemaal te kunnen beleven.  

    Bij dagtochten is er onderweg een eetgelegenheid voorzien. Je kan er zelf voor kiezen om daar te eten of om zelf iets mee te brengen.  
     
    Het Land van de Slapende Reus 
    6 februari 

    De Lilse natuur 
    6 maart 

     Scherpenberg – De Hutten (Grote Netewoud) (VOLZET)
    3 april 2025 

     Vijver – en Groesgoorpad Dessel  
    8 mei  

     De bossen van Alphen en Chaam 
    5 juni 2025  

     
    Krijg je niet genoeg van bewegen in de natuur? Kijk zeker ook eens naar de natuurtochten, waar je tijdens een mooie wandeling uitleg krijgt van een ervaren gids.  Voor de fietsers zijn er twee fietstochten voorzien.

    De best mogelijke start van een nieuwe dag. 

  • Leven met diabetes (GEANNULEERD)

    Roland Doclo
    Eénmalige lezing
    vr 9 mei

    Diabetes kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Ook de maatschappelijke gevolgen ervan worden nog onderkend.  
     
    Wat is het precies en wat zijn de symptomen? Hoe herken je een potentieel probleem? Wat kan je zelf doen om eventuele gevolgen tot een minimum te beperken?  
     
    Dit en nog veel meer steek je op tijdens deze lezing. 

    Wat betekent deze diagnose voor je dagelijks leven? 

  • Experimenteel drukken zonder pers (VOLZET)

    Jos van Meel
    dagworkshop
    di 13 mei

    Maak kennis met verschillende monotype-technieken. Met lagen acrylverf op plastics, spiegelglas of tegeltje, aluminiumfolie en een gelliplate* maak je afdrukken op papier.  
       
    Waardeloos materiaal zoals een wc-rolletje, noppenfolie, touw, groentenetjes, ... gebruik je om structuren te maken of te stempelen. Ook het gebruik van stencils en sjablonen (kant-en-klaar of zelfgemaakt) behoort tot de mogelijkheden. Meegebrachte gedroogde of verse bladeren, bloemen en takken worden voor botanisch drukken gebruikt. 
        
    Experimenteren is het hoofddoel. Al doende leer je materialen en technieken kennen. Drukken is een techniek die je vrij laat om jezelf te uiten.   
       
    meebrengen: plastic tafelbescherming, plastic ringbandmapjes A4, stevige plastic zakjes A5, aluminiumfolie-rol, acrylverf, een (basis)set kwasten, waterbakje, sponsjes, wattenstaafjes, tekenpapier A4 120 g, kopieerpapier, eventueel gekleurd papier, aquarelpapier, muziekpapier, romanpapier, vloeipapier, oude lappen, materiaal uit de natuur zoals bloemen, bladeren (vers of gedroogd), takjes en waardeloos materiaal (zoals noppenfolie, touw, wc-rolletje, groentenetjes, veren, etc.), eventueel lunchpakket en water
     
    Een rolkoffer is handig om het materiaal te vervoeren. Er is een lift in het gebouw aanwezig. Het museum heeft werkschorten beschikbaar. We houden een middagpauze met vrije lunch (lunchpakket nuttigen in het museumcafé RISO is niet toegestaan, er staan wel picknickbanken buiten). Voor de koffiepauze kan je in RISO terecht, in het atelier zelf is een afsluitbaar flesje water toegestaan.
       
    * De gelliplate is een zeer flexibele kunststofplaat met speciale eigenschappen, maar erg duur. In de les gebruiken we de gelliplate en rollers van het museum. Per mail ontvang je nog een recept om thuis zelf een gelliplate te maken met goedkope middelen.    
     
    Deze workshop vindt plaats in het jeugdatelier van het Speelkaartenmuseum (Druivenstraat 18, Turnhout). Je wordt verwelkomd aan de ingang van het museum.   

    Ontdek hoe je met eenvoudig materiaal mooi drukwerk kan creëren. 

  • Antwerpen: Hotel hoppen en De Roma (VOLZET)

    André Thys
    daguitstap
    di 13 mei
    en
    ma 26 mei

    We worden ontvangen in het Roma café met koffie en koek. De Roma mocht zich in 2017 Het Schoonste Gebouw van Antwerpen noemen. Vrijwillige gidsen leiden ons rond en vertellen met veel enthousiasme het verhaal van 1928 tot nu. Het gebouw en zijn eigenaars, de films en optredens, de ondergang en de heropbouw: het komt allemaal aan bod. Daarnaast staan ze ook stil bij het huidige culturele programma en de vrijwilligerswerking. Een rondleiding die je meeneemt achter de schermen (podium, backstage, balkon, keuken, projectiecabine, etc.).  
     
    Er worden heel wat trappen gedaan tijdens het bezoek (naar kelder en zolder), een goede conditie is vereist. De leuke, verborgen plekken bevinden zich niet op het gelijkvloers. Het balkon is wel toegankelijk via een lift.  
      
    Na een vrije lunch in de buurt van De Roma gaan we hotel hoppen. De laatste jaren zijn er in Antwerpen heel wat hotelkamers bijgekomen in het luxesegment. Deze stadswandeling zet de focus op enkele bijzondere hotels, vaak in historische panden waar een verhaal aan verbonden is. We vertrekken aan Motel One (in aanbouw aan Oever), om via verschillende pareltjes te eindigen aan Sapphire House (een gloednieuw 5-sterren hotel).  
    Ervaar het wauw-effect bij het binnengaan in deze bijzondere hotels, die vaak meerdere panden en binnenplaatsen beslaan. We horen boeiende informatie over de panden en de uitbaters, de geschiedenis van het hotelwezen en interessante weetjes.  
     
    Voor deze uitstap kan je vertrekken in Turnhout station met Rony Beyens om de trein naar Antwerpen Centraal te nemen om 9.21 uur. We verzamelen al om 8.50u aan het station in Turnhout. Zo kunnen we de trein om 9.05u (met overstap) nemen als de trein van 9.21u niet rijdt.   
    Ga je liever met de bus naar Antwerpen? Afstappen aan halte Roma in Borgerhout. We verzamelen met de groep om 10.15 uur in het Centraal station van Antwerpen aan de Toeristeninfostand op de eerste verdieping (om 10.30 uur aan de Roma). Iedere deelnemer zorgt voor eigen vervoersbewijzen (trein/bus/tram). Einde in Antwerpen voorzien rond 17.45 uur.  

    Laat je verwonderen door de werking van dit mooie cultuurhuis en de luxueuze logementen in Antwerpen city.  

    Programma

    8.50 uur: verzamelen aan station Turnhout (voor de treinreizigers)  
    9.21 uur: vertrek trein Turnhout met Rony naar Antwerpen Centraal (aankomst 10.13 uur) 
              (om 9.06 uur vanuit Geel met André – aankomst 9.51 uur) 
    10.15 uur: verzamelen aan Toeristeninfostand op +1 in Centraal Station 
              (wandeling naar Roma Borgerhout – 1,6 km) 
              (stop je met de bus aan halte Roma? 10.30 uur verzamelen aan ingang Roma) 
    10.45 uur: ontvangst met koffie + koek in Roma café (toiletbezoek mogelijk) 
    11.15 tot 13 uur: rondleiding Roma met gids 
    13 tot 14 uur: vrije lunch op de Keyserlei
    14 uur: verplaatsing naar voetgangerstunnel  
                (tram 10 (tot opera) of tram 5/15 (tot Groenplaats), nog 1,6 km te voet) 
    15.15 tot 17 uur: gegidste rondleiding hotel hoppen (2,5 km wandelen) 
                (start aan Sint-Jansvliet– voetgangerstunnel) 
    17 uur: verplaatsing naar station Antwerpen Centraal (1,6 km te voet tot aan tramhalte) 
    17.45 uur: trein naar Turnhout (aankomst 18.38 uur) 

  • Natuurtochten

    Gilbert Loos, Paul Prinsen en Willy Vangeel
    Lichtaart, Arendonk, Ravels
    do 20 feb
    -
    do 5 jun

    Samen met een ervaren natuurgids op ontdekking gaan, is een verrassende ervaring. Je geniet niet alleen van de buitenlucht, maar leert ook iets bij over de plaatselijke fauna en flora.    
      
    De wandelafstand bedraagt 3 tot 7 kilometer. Er wordt regelmatig gestopt onderweg voor wat meer uitleg of om rustig de natuur op te nemen. De natuurtochten gaan steeds door op donderdag. 
      
    meebrengen: wandelschoenen (of laarzen bij nat weer), eventueel een verrekijker  
     
    De Witte Bergen en Snepkensvijver - Willy Vangeel 
    20 februari 

     Goorken en omgeving - Paul Prinsen 
    20 maart 

     De Hoge Vijvers – Willy Vangeel 
    3 april 

    Een bloemrijke wandeling – Gilbert Loos 
    15 mei 

     Wilde bloemen en -orchideeënwandeling - Gilbert Loos 
    5 juni  

     
    Krijg je niet genoeg van al het wandelen? Bekijk dan zeker ook eens de wandelingen onder begeleiding van Marie-Josée Van der Flaes.  Ook voor fietsers zijn er weer twee fijne fietstochten voorzien.

    Leer de Kempische natuur kennen. 

  • Aquarelbranden

    Eef Michiels
    Workshop houtbranden
    vr 16 mei
    en
    wo 21 mei

    Eef leert je de basis van het houtbranden (pyrografie) en geeft je allerlei tips over dit ambacht. Heb je eerder al een workshop houtbranden gevolgd? Dan reikt Eef je extra technieken aan, zoals schaduw aanbrengen om meer diepte te creëren in je werk. 

    Eens de tekening op het hout gebrand is, breng je verschillende laagjes aquarelkleuren aan, om jouw werkje meer tot leven te laten komen. 

    Voor deze workshop is geen voorkennis vereist.    

    Eef zorgt voor houten schijven met een schorsrand (rond of ovaal) en alle benodigde materialen zodat je een uniek kunstwerk hebt aan het einde van de dag.  

    meebrengen: lunchpakket en drank, een aantal illustraties of voorbeelden waarmee je aan de slag wil (afgedrukt in verschillende groottes) 

    Volg het tempo van de brandpen en maak een kleurrijk tafereeltje.

  • Een zinvol pensioen

    Ward Roofthooft
    lezing
    ma 19 mei

    Ben of ga je binnenkort op pensioen? Bang om in het zwarte gat te vallen? Dat is helemaal niet nodig. Wie het pensioen goed voorbereidt, kan uitkijken naar een zonnige levensherfst, vol met prettige en bovendien nuttige bezigheden. In deze voordracht geeft Ward heel wat handige tips voor een aangename en zinvolle tijd

    Een fijne invulling van een nieuwe fase in je leven.

  • Buiten schetsen

    Jos van Meel
    Creatief in open lucht
    di 20 mei

    Schetsen is een proces van leren observeren en noteren, wat het eindresultaat ook is. Je leert de natuur en objecten te schetsen met eigen voorkeursmateriaal: zwart-wit of in kleur, met aquarel of met potlood, … Jij kiest en creëert. Jos geeft je feedback en daagt je uit. Tussendoor schetst Jos zelf. Gevorderden kunnen hun eigen weg gaan, beginners krijgen intensievere begeleiding. Samen geniet je van de omgeving en inspireer je elkaar.  

    We bevinden ons gedurende één namiddag op een mooie locatie met tuin en overdekt terras (Café Chaos, Herentalsstraat 78, Turnhout). Bij slecht weer kan er ook binnen geschetst worden.  
     
    meebrengen: camera/ smartphone, schetsboek(je), zitje (lichtgewicht), teken- en/ of schildermateriaal waar je graag mee werkt of mee wil leren werken zoals potlood, houtskool, pen, krijt, waterverf, acrylverf, penselen, vodje, waterbakje en –flesje 

    Ontdek al schetsend deze rustgevende plek in Turnhout.  

  • Een voorgefrankeerde wenskaart versturen

    Jozef Ghys
    lezing
    wo 21 mei

    Is het postogram jou wel bekend? Sinds 1984 biedt bpost de mogelijkheid om al jouw wensen te verzenden in een vooraf gefrankeerde envelop.  
     
    Een postogram is een mooie postkaart met vooraf gefrankeerde omslag die op de door jou gekozen dag, ook op zaterdag, bij de bestemmeling afgeleverd wordt. 
     
    Tijdens deze presentatie krijg je een zicht op de mogelijkheden van het postogram.  

    Maak kennis met het postogram, een mooi verhaal. 

  • Rust in de chaos (GEANNULEERD)

    Jos Van Meel en Heidi Geudens
    éénmalige workshop
    di 27 mei

    Ontdek innerlijke rust en balans tijdens deze workshop waarin stilte, beweging en ontspanning samenkomen. Onder begeleiding verken je een combinatie van energetische oefeningen, aandacht en rustige dans op een ontspannen manier. 
      
    Programma 

    • Staande energetische oefeningen (optioneel zittend) 
    • Hand- en heupoefeningen ter voorbereiding op rustige dans 
    • Aandacht in stilte en beweging
    • Begeleiding met rustige muziek 

    Deze workshop is geschikt voor iedereen die rust en harmonie zoekt in een chaotische wereld. 
     
    Draag comfortabele kleding en schoenen. 
    meebrengen: drinkbus met water (ook consumpties te verkrijgen in café Chaos tegen betaling) 
     
    De locatie is Café Chaos, Herentalsstraat 78 in Turnhout. De dichtstbijzijnde parking is Parking Muylenberg op 2 minuten wandelen (2,80 euro per twee uur). Parking Stadspark is gratis en is 11 minuten wandelen.  
    Bij mooi weer gaat het door in de mooie tuin van het café. Bij slecht weer is de workshop binnen. 

    aandacht in stilte en beweging 

van 8