• éénmalig
  • 9 euro (uitgezonderd uitstappen)
  • exclusief eventuele materiaalkosten bij kook- en creatieve workshops
  • Radio TOS: studiobezoek en workshop (VOLZET)

    Gi Mateusen
    Van luisteraar naar radiomaker 
    do 20 mrt
    en
    di 29 apr

    Tijdens dit studiobezoek aan Radio TOS, de Kempische radio die al meer dan 40 jaar een begrip is in de lokale radiowereld, krijg je meer uitleg over 40 jaar radio maken. Je krijgt inzicht in de gestage evolutie van de manier waarop radio gemaakt wordt, van het ontstaan begin jaren 80 tot nu. Er is ook tijd voor al jouw vragen over radio maken en meer nog: we gaan samen praktisch aan de slag tijdens een radioworkshop!  
      
    Maak via de gastenmicrofoon van de studio-installatie kennis met jouw eigen radiostem. Na een korte voorbereidingstijd kun je zelf met de computer een opname maken en zien hoe jouw opname door editing bewerkt en verbeterd kan worden.   
    Kies jouw twee favoriete muzieknummers uit de populaire mainstream muziek van de jaren 60 tot heden en praat ze met een toffe bindtekst aan elkaar. Laat ons ten laatste 2 weken op voorhand per e-mail jouw keuze weten.   
    Als afsluiter is er zelfs de mogelijkheid om jouw resultaat op een bepaalde dag en uur te laten weerklinken tijdens een uitzending op radio TOS.  
      
    Ontvangst om 13u30 bij Radio TOS, Druivenstraat 1, 2300 Turnhout.

    Maak kennis met de verschillende aspecten van radio maken.  

  • Natuurtochten

    Gilbert Loos, Paul Prinsen en Willy Vangeel
    Lichtaart, Arendonk, Ravels
    do 20 feb
    -
    do 5 jun

    Samen met een ervaren natuurgids op ontdekking gaan, is een verrassende ervaring. Je geniet niet alleen van de buitenlucht, maar leert ook iets bij over de plaatselijke fauna en flora.    
      
    De wandelafstand bedraagt 3 tot 7 kilometer. Er wordt regelmatig gestopt onderweg voor wat meer uitleg of om rustig de natuur op te nemen. De natuurtochten gaan steeds door op donderdag. 
      
    meebrengen: wandelschoenen (of laarzen bij nat weer), eventueel een verrekijker  
     
    De Witte Bergen en Snepkensvijver - Willy Vangeel 
    20 februari 

     Goorken en omgeving - Paul Prinsen 
    20 maart 

     De Hoge Vijvers – Willy Vangeel 
    3 april 

    Een bloemrijke wandeling – Gilbert Loos 
    15 mei 

     Wilde bloemen en -orchideeënwandeling - Gilbert Loos 
    5 juni  

     
    Krijg je niet genoeg van al het wandelen? Bekijk dan zeker ook eens de wandelingen onder begeleiding van Marie-Josée Van der Flaes.  Ook voor fietsers zijn er weer twee fijne fietstochten voorzien.

    Leer de Kempische natuur kennen. 

  • Koken voor dummies: pastabereidingen (VOLZET)

    Sofie De Wit
    Kookworkshop voor beginners
    ma 24 mrt

    Een goede bolognaisesaus kan je in verschillende gerechten gebruiken: bij pasta, in ovenschotels, enzovoort. Sofie leert je hoe je deze saus stap voor stap bereidt. Het vormt de body van een lasagne. Daarnaast krijg je de kneepjes mee voor het maken van bechamelsaus (witte saus). Terwijl deze ovenschotel lekker pruttelt, geeft Sofie tips over het koken en afgieten van pasta. Je benut de opgedane kennis bij het maken van pasta met scampi en prei, vergezeld van currysaus.  
     
    Tijdens de lessen ‘Koken voor dummies’ ga je als beginner aan de slag met diverse bereidingen van een basisingrediënt dat centraal staat, of leer je varianten op een basisgerecht te maken. Deze kookworkshop staat open voor iedereen die nog groen achter de oren ziet en die graag met de basis begint. 
     
    meebrengen: keukenmesje, dunschiller, schort, snijplank, handdoek 

    Een kookworkshop voor ‘groentjes’ in de keuken. 

  • Wat is artificiële intelligentie? (VOLZET)

    Jozef Van Bouwel
    Eénmalige lezing
    ma 24 mrt

    AI, kunstmatige intelligentie, machine learning, neurale netwerken, … Wat is dat eigenlijk?  
    Tijdens deze presentatie licht Jozef dit toe op een dynamische, eenvoudige manier. Hoewel het allemaal ingewikkeld lijkt, is hiervoor geen voorkennis nodig.  
     
    Je krijg aan de hand van praktische voorbeelden op een heldere manier uitgelegd wat de invloed is op ons dagelijks leven en wat de mogelijkheden zijn. Hoe slimme computersystemen menselijke vaardigheden kunnen overnemen en toepassen. Hoe data verzameld en verwerkt worden en hoe deze enorme hoeveelheid data en algoritmes de afgelopen jaren tot doorbraken op het vlak van artificiële intelligentie hebben geleid. Hoe creatief is een AI-toepassing? Wat zijn de voordelen en de risico’s? En hoe kan je AI zelf gebruiken? Misschien doe je dat al wel zonder dat je je er bewust van bent. 

    Kan artificiële intelligentie uiteindelijk alle menselijke vaardigheden overnemen? 

  • Oost-Europese keuken: draniki

    Olena Terletska
    kookworkshop
    ma 24 mrt

    Draniki zijn hartige aardappelpannenkoekjes die lijken op rösti's. Het gerecht komt uit Wit-Rusland, maar is ook in de Oost-Europese keuken gekend onder verschillende namen. Draniki zijn een typisch boerengerecht, omdat de aardappel een goedkoop ingrediënt was. De pannenkoekjes worden vaak geserveerd met zure room of je kan er vlees aan toevoegen. Tijdens de workshop serveer je ze met champignonsaus.  
     
    meebrengen: keukenmesje, schort, snijplank, bewaardoos, handdoek 

    Breng de wereld een beetje dichter bij je bord.   

  • Repair Café

    Handige vrijwilligers
    circulaire economie
    wo 25 sep
    -
    wo 28 mei

    Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit, een koffiezet of stofzuiger die niet meer werkt, een jeansbroek met een gat in, een afgebroken oorbel? Kom er mee naar ons Repair Café! 

    Materiaal en gereedschap zijn aanwezig. Deskundige naaisters, een juwelenherstelster, elektriciens en handige Harry’s helpen je bij het repareren of geven het juiste advies. Twee vliegen in één klap: je neemt de gemaakte stofzuiger of jeans weer mee naar huis en je hebt misschien genoeg geleerd om het de volgende keer zelf te herstellen.  

    Er is telkens een weggeefkraam waar je gratis spulletjes vindt die voor iemand anders geen waarde meer hebben, maar die jij nog wel kan gebruiken. Heb je spullen te geef? Dan kan je ze meebrengen naar de Warande op woensdagnamiddag. Klein huishoudelijk materiaal, klein elektro, servies, speelgoed, boeken, cd’s en kleding zijn welkom. Meubels kan je niet bezorgen. 

    Vanaf 23 oktober 2024 wordt het Repair Café verrijkt met een Art journal café. In het Art journal café wordt geen les gegeven, maar inspireren we elkaar om ons art journal verder te vullen met nieuwe ideeën. Je brengt je eigen tekenmateriaal en art journal mee. Inschrijven is wel noodzakelijk en kan hier.
     
    Daarnaast is het Repair Café een ontmoetingsplek waar mensen aan de toog genieten van een drankje en een babbeltje. De organisatie draagt met volle overtuiging haar steentje bij aan een inclusieve en toegankelijke samenleving waar iedereen welkom is voor een ‘warme koffie’. Zo kun je tijdens het Repair Café een drankje krijgen voor een aangepaste prijs, zodat iedereen hiervan kan genieten. 

    Een duurzame ontmoetingsplaats om je materiaal een tweede leven te geven!  

  • Koken met vis (GEANNULEERD)

    Christine Van Roey
    kookworkshop
    wo 26 mrt
    -
    wo 23 apr

    Voor de visliefhebbers heeft Christine drie gerechtjes opgevist! Om deze klaar te maken hoef je echt geen zeeën van tijd te hebben en ze zijn eenvoudig! 

    Samen zorgen we voor ‘roll & roll’ in de keuken:  
    * Vietnamese visloempias met zoetzure saus  
    * Lenterolletjes met garnaal en hoisin dipsaus 
    * Cannelloni met verse zalm en spinazie 

    Om duimen en vingers bij af te likken!  
     
    meebrengen: keukenmesje, schort, snijplank, bewaardoos, handdoek 
     
    Deze kookworkshop moest door onvoorziene omstandigheden geannuleerd worden. 

     

    Lekkers uit het water op je bord.

  • EHBO (VOLZET)

    Lars Baeyens
    Theorie en praktijk
    do 27 mrt

    Een ongeluk is snel gebeurd. Door juist te reageren, kan je vaak erger voorkomen. Maar hoe doe je dat?    
       
    Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) is hulp die door iedereen geboden kan worden in afwachting van professionele hulpverleners.   
       
    Je mag je verwachten aan beknopte theorie, ‘tips & tricks’ en het zelf inoefenen van bepaalde technieken tijdens deze workshop.  
      
    Heb je zelf specifieke vragen die je beantwoord wil zien? Dan mag je deze op voorhand doorsturen.   
       
    Lars Baeyens is kinesitherapeut en vrijwillig ambulancier.   

    Weet wat je moet doen als je hulp nodig is. 

  • Ondergrondse gasopslag in Loenhout (VOLZET)

    Leo Ooms
    bedrijfsbezoek
    do 27 mrt

    Onze energievoorziening is een actueel thema: niet altijd zo evident en steeds belangrijker. 
     
    Tijdens dit bedrijfsbezoek krijgen we een unieke kans om meer te weten te komen over het volledige proces dat plaatsvindt voordat gas uiteindelijk in onze huizen terechtkomt. 
    In Loenhout komt gas binnen van overal: van Rusland, Nederland, van overzee, ... Het wordt hier diep in poreus ondergronds gesteente vol holtes opgeslagen, waarna het op de juiste energiewaarde wordt gebracht en verdeeld over België en Europa. De opslagcapaciteit in Loenhout zou ook een cruciale bouwsteen kunnen zijn voor het toekomstige energiesysteem als het onderzoek naar ondergrondse waterstofopslag succesvol blijkt. 
      
    We starten ons bezoek met een drankje bij ontvangst, gevolgd door een presentatie die eveneens inzicht biedt in de mogelijkheden van waterstofgas. Aansluitend krijgen we een rondleiding op de site.   
                                                           
    Afspraak om 13.30 uur stipt aan de Vorssingersweg 1, 2990 Wuustwezel (met eigen vervoer).  
     
    Houd rekening met de volgende belangrijke voorwaarden om aan dit bedrijfsbezoek te mogen deelnemen: 

    • Minimumleeftijd: 16 jaar 
    • Vereist: voornaam, naam, geboortedatum en nationaliteit van elke deelnemer
    • Filmen of foto’s nemen is niet toegelaten op de site.
    • Rookgerief, aanstekers, gsm’s en andere niet-explosieveilige toestellen zijn niet toegelaten tijdens de rondgang. Dit materiaal wordt verzameld door de begeleider en bewaard bij het onthaal.  
    • Kledijvoorschriften: het dragen van lange mouwen en broek met lange pijpen is verplicht. Een rok is niet toegelaten. Draag gemakkelijke schoenen zonder hak.
    • Veiligheidsuitrusting: tijdens het bezoek is het dragen van helm, veiligheidsbril en veiligheidsvest verplicht. Dit materiaal wordt ter beschikking gesteld in het onthaalgebouw van de site.  

    Bezoek deze unieke Fluxys-installatie, het grootste opslagreservoir van België.  

  • Botanisch handletteren (VOLZET)

    Eef Michiels
    Creatieve workshop
    ma 31 mrt

    Planten, bloemen, letters en mooie quotes. Dat is kort samengevat waar we ons in deze ontspannende workshop op gaan richten.  
    Stapsgewijs leer je de mooiste bloemen en blaadjes tekenen en leer je jouw handschrift pimpen tot een vloeiende en mooi uitziende eyecatcher tussen al dat florageweld. 

    Eef voorziet de nodige stappenplannen en voorbeelden, lightpads en veel hulp. Heb je thuis al voorbeelden van bepaalde handschriftstijlen en bloemen of planten die je wil gebruiken in jouw werk? Breng ze zeker mee.  

    Mocht je eerder al de cursus handletteren gevolgd hebben bij DINAMO, dan is dat zeker een pluspunt (maar geen must). 

    Combineer je sierhandschrift naar hartenlust met flora.  

  • Diabetes en gezonde voeding - GEANNULEERD

    Jinte Palmans
    lezing
    di 1 apr

    Wat is diabetes precies? Hoe herken je diabetes en welke symptomen treden er op? Wat kun je hier tegen doen?  

    Diabetes is een chronische aandoening die steeds meer bij mensen in onze samenleving voorkomt. In deze lezing krijg je informatie over diabetes en de rol van voeding hierbij. Je leert hoe je verpakkingen van voedingsmiddelen moet lezen. Op deze manier kan je bewuster gezondere keuzes maken en met meer rust boodschappen doen! 

    meebrengen: eventueel verpakkingen van voedingsmiddelen waarvan je de etiketten wil leren lezen.
     
    Jinte Palmans heeft een opleiding gevolgd als diëtiste en volgt nu Sportwetenschappen aan Thomas More. Ze geeft ook een lezing over het verband tussen voeding, slaap en stress.  

    Ga op een gezonde manier de strijd aan. 

  • Bezoek aan de militaire basis in Tielen (GEANNULEERD)

    Leo Ooms
    bedrijfsbezoek
    do 3 apr

    We gaan naar de militaire basis in Tielen. Hier huist het 3de Bataljon Parachutisten van het Belgisch leger. Er wordt voornamelijk geoefend en getraind. Van hieruit vertrekken de para’s ook regelmatig op zending naar soms onrustige landen.   
       
    We krijgen een unieke kans om kennis te maken met het reilen en zeilen van deze paracommando-eenheid.   
       
    Na een welkom met koffie krijgen we een presentatie met voorstelling van de militaire eenheid ‘3 para’. We bezoeken het wapenmagazijn en het monument.   
       
    Een maaltijd is voorzien in ‘de Mess’ met een dagsoep, dagschotel en dessert.   
    We sluiten af met een drankje in de bar OOffrm.   
       
    Afspraak aan de ingang van het Wachtlokaal om 10 uur, Kaliebaan 30 te Tielen (met eigen vervoer).  

    Een dag uit het leven van een paracommando  

  • Wandelingen

    Marie-Josée Van der Flaes
    Kasterlee, Lille, Meerhout, Dessel, Alphen
    do 6 feb
    -
    do 5 jun

    Het wandelaanbod is ruim en gevarieerd. Het geeft een prachtig overzicht van de grote landschappelijke verscheidenheid van de regio. Je komt oren (en benen) te kort om het allemaal te kunnen beleven.  

    Bij dagtochten is er onderweg een eetgelegenheid voorzien. Je kan er zelf voor kiezen om daar te eten of om zelf iets mee te brengen.  
     
    Het Land van de Slapende Reus 
    6 februari 

    De Lilse natuur 
    6 maart 

     Scherpenberg – De Hutten (Grote Netewoud) (VOLZET)
    3 april 2025 

     Vijver – en Groesgoorpad Dessel  
    8 mei  

     De bossen van Alphen en Chaam 
    5 juni 2025  

     
    Krijg je niet genoeg van bewegen in de natuur? Kijk zeker ook eens naar de natuurtochten, waar je tijdens een mooie wandeling uitleg krijgt van een ervaren gids.  Voor de fietsers zijn er twee fietstochten voorzien.

    De best mogelijke start van een nieuwe dag. 

  • Thé Dansant

    Ingrid Van Erwegen
    gratis dansnamiddag
    vr 4 apr

    Tijdens deze inclusieve dansnamiddag is iedereen welkom om zich uit leven.   
     
    Ben je jong of iets minder jong? Knipoogdeelnemer of niet? Geoefend danser of leek? Spreek je goed Nederlands of niet? Dat maakt allemaal niet uit als je graag danst, geniet van muziek en van fijn gezelschap. Dit is de juiste plaats voor jou om op de muziek van DJ Ingrid uit de bol te gaan. We geven er een lap op!  
      
    Je drinken betaal je zelf aan de Rode toog. Bij voorkeur met bancontact. 
     
    Inkom betalen moet niet, maar als je wil mag je een vrije bijdrage geven.  
     
    Inschrijven is niet verplicht. 

    Gratis inclusief dansfeestje 

  • Staphorst en Giethoorn: traditie en charme (VOLZET)

    Rony Beyens
    daguitstap
    wo 23 apr

    Bij aankomst in het museum in Staphorst worden we ontvangen met koffie of thee en een Staphorster koek. Vervolgens bezoeken we dit museum onder begeleiding van een gids. In het museum kun je zien hoe er vroeger in het dorp gewoond, gewerkt en geleefd werd.  
    Wie Staphorst zegt, denkt natuurlijk aan klederdracht. Nergens anders in Nederland wordt nog dagelijks door zoveel vrouwen de lokale kledij gedragen.  
    Wij krijgen daar tijdens een bijzondere presentatie een mooi overzicht van. Een dame gekleed in de lichte rouw verandert langzaam in een mooie plaatselijke bruid. Tijdens het omkleden worden alle details uitgelegd, zelfs tot en met de onderbroek van de heer des huizes. Een unieke, niet te missen ervaring
     
    ’s Middags genieten we van een warme lunch met driegangenmenu in restaurant Hollands Venetië. Het lunchmenu bestaat uit soep, schnitzel met aardappelen en groenten, en ijs met slagroom als toetje met koffie of thee als afsluiter (vegetarisch alternatief is mogelijk). 
     
    Na de middag brengen we een bezoek aan Giethoorn. Tijdens een rondvaart genieten we van weidse vergezichten op de schilderachtige huisjes met rieten daken terwijl we zachtjes door de pittoreske grachten glijden. Een schipper vertelt over de geschiedenis van het dorp en onthult verborgen geheimen. Varen op de grachten van het Venetië van Nederland is dé mooiste manier om Giethoorn te ontdekken. Onderweg wordt er gestopt in het centrum, zodat je het dorp ook rustig al wandelend kan verkennen.  
     
    We vertrekken ‘s morgens stipt om 7 uur aan parking Stadspark (kruising Graatakker – Papenbruggestraat, Turnhout). Om 17 uur reizen we terug naar Turnhout, aankomst voorzien rond 20 uur.        

    Bijzondere klederdracht in Staphorst en boottocht door het Venetië van het noorden. 

    Programma

    7.00 uur: vertrek aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat)     
    10.30 tot 11.00 uur: ontvangst met koffie/thee en Staphorster koek 
    11.00 tot 12.45 uur: gegidst bezoek museum Staphorst met kledingpresentatie 
    13.00 tot 14.30 uur: warme lunch (3 gangen) in restaurant Hollands Venetië  
    14.30 tot 16.30 uur: rondvaart met stop in Giethoorn 
    17.00 uur: vertrek bus, aankomst Turnhout vermoedelijk rond 20 uur  

van 8