DINAMO, dat zijn vrijwilligers!

Gepassioneerd zetten ze zich in als lesgever, serveren koffie tijdens de pauzes, begeleiden wandelingen, fietstochten of uitstappen, verzorgen het onthaal of helpen met de uitwerking van een project.

Meer dan 250 vrijwilligers begeleiden een 400-tal activiteiten goed voor 2600 deelnemers en 6000 inschrijvingen per jaar. Dit maakt van DINAMO de grootste aanbieder van persoonlijke groei en ontwikkeling, duurzame werkgever van vrijwilligerswerk én netwerkmakelaar.

wil je vrijwilliger worden?

neem contact met ons op 

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn.

Wil je meer te weten komen over de taken van onze vrijwilligers, wat wij te bieden hebben en hoe we hen ondersteunen? Lees hieronder dan verder of kom eens langs.

vrijwilligersprofielen

Samen bekijken we graag welke taak er voor jou bij DINAMO is weggelegd en hoe jij jouw talent optimaal kan inzetten. Klik op de naam en krijg een uitgebreide omschrijving van de taken en verwachtingen.

 • activiteitvrijwilliger

  Wil je graag jouw kennis, passie of ervaring met anderen delen? Dan is een cursus, workshop of lezing geven aan een geïnteresseerd publiek iets voor jou. In overleg kies je zelf de inhoud van de les en bereid je dit voor.

 • uitstapvrijwilliger

  Ken je unieke plekjes in België en omstreken, stippel je graag een interessante dag uit voor anderen of vertel je graag weetjes? Dan ben jij de geknipte uitstapbegeleider. Samen met een programmaverantwoordelijke bereid je een uitstap voor een groep van 20 tot 60 personen voor.

 • vrijwilliger Praatpunt

  Kan jij makkelijk een gesprek op gang brengen, kan je goed luisteren en heb je geduld met mensen die onze taal leren? Dan zoeken we jou als vrijwilliger bij Praatpunt (maandag van 19 tot 21 uur en dinsdag van 13 tot 15 uur in de Warande). 

 • pauzevrijwilliger

  Vind je een gezellige babbel wel eens fijn, zorg je graag dat anderen het naar hun zin hebben en werk je graag in een klein team? Dan zorg jij binnenkort misschien dat onze deelnemers kunnen genieten van heerlijke koffie tijdens de pauzemomenten
   
 • Knipoogvrijwilliger

  Help je graag mensen met een beperking en vind je het belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan een Dinamoactiviteit? Dan is het Knipoogproject op zoek naar jou. Je assisteert deelnemers met een mentale handicap zodat zij samen met de andere cursisten kunnen genieten van de nieuwe vaardigheden, kennis en ontmoetingen.

 • vrijwilliger administratie

  Je bent digitaal vaardig en gaat graag nauwkeurig te werk. In samenspraak werk je aan een afgebakende taak ter ondersteuning van onze administratie. Denk aan: deelnemerslijsten aanmaken in Excel, databank aanvullen, foto's in mappen zetten, archief ordenen, ...

 • onthaalvrijwilliger in de Warande

  Verzorg het onthaal aan de Dinamobalie in de Warande op een vaste dag. Je ontvangt vrijwilligers en deelnemers, maakt hen wegwijs in het gebouw en springt bij waar hulp nodig is.

 • onthaalvrijwilliger Turnova

  Maak deelnemers en vrijwilligers wegwijs in de Kunstencampus op Turnova en sta hen bij met raad en daad als onthaalvrijwilliger. Je zorgt dat iedereen zich welkom en thuis voelt.
 • repair vrijwilliger

  Help mensen bij de reparaties van kapotte spullen. We zoeken vrijwilligers die handig zijn met elektro, maar ook in het maken van materialen zonder snoer. Ben je handig met naald en draad of een naaimachine? Heel wat gescheurde kleren wachten op je.

Heb je veel goesting om je als vrijwilliger bij DINAMO in te zetten, maar weet je niet goed wat je wil doen? Of kwam je jouw interesses hierboven niet meteen tegen?
Neem contact met ons op en samen zoeken we het uit.

Neem een kijkje op de websites van Give a Day of Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk voor specifieke vrijwilligersvacatures binnen onze organisatie.

waardering en vergoeding

Onze waardering voor de vrijwillige inzet van mensen is groot. Dit uit zich in een professionele ondersteuning, fijne extra’s binnen de organisatie en een onkostenvergoeding.
Hieronder vind je een overzicht van wat DINAMO jou biedt voor het delen van je tijd.

organisatiegebonden tegemoetkomingen

 • Vrijwilligers kunnen vooraf inschrijven voor alle cursussen en uitstappen uit het aanbod van DINAMO. We reserveren 20% van de plaatsen voor onze vrijwilligers.
 • Vrijwilligers krijgen een korting van 10% voor bijna alle activiteiten die door DINAMO worden georganiseerd met uitzondering van uitstappen. 
  Materiaalkosten en ingrediënten voor een activiteit moeten altijd betaald worden. Vrijwilligers betalen annuleringskosten zoals alle andere deelnemers.
 • Dag van de Vrijwilliger: een jaarlijkse “Vitamineboost” in de maand maart voor elke vrijwilliger bij DINAMO. Die dag verwennen we hen met lekkers voor de maag, het hart en het hoofd.
 • Slotmoment: als dank voor de inzet van onze vrijwilligers sluiten we het seizoen af met een fijne verrassing waar het gezellig samenzijn primeert. Dit kan een etentje zijn, een uitstap, film, …
 • Krachtig DINAMO: We ondersteunen vrijwilligers zo krachtig mogelijk in de opdracht die ze bij onze organisatie uitvoeren. Wat dit precies inhoudt, lees je hieronder.

reglementaire tegemoetkomingen

 • onkostenvergoeding: 5 euro per dagdeel
 • kilometervergoeding: 0,15 euro per km vanaf dat je meer dan 5 km van de Warande woont (ongeacht het vervoermiddel)
 • parkeerticket 
 • verzekering: wanneer je als vrijwilliger aan het werk bent voor DINAMO, ben je verzekerd.
  Ook op de weg van en naar een activiteit ben je verzekerd. 

communicatie en begeleiding

We begeleiden onze vrijwilligers op verschillende vlakken en proberen hen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de organisatie of sector.

 • vast contactpersoon

  Elke vrijwilliger heeft een contactpersoon binnen de organisatie.

 • sectoroverleg

  Enkele keren per jaar organiseert je verantwoordelijke een overleg samen met alle vrijwilligers die in dezelfde sector actief zijn of een gelijkaardige taak op zich nemen. Je maakt afspraken, deelt ervaringen en leert de andere vrijwilligers beter kennen.

 • startmoment

  Eénmaal per jaar, voor het nieuwe seizoen begint, organiseren we een algemene vrijwilligersvergadering. We bespreken de hoogtepunten van het komende jaar, het verloop van de inschrijvingen en genieten van een gezellig samenzijn.

 • vrijwilligersnieuwsbrief

  Regelmatig versturen we een digitale nieuwsbrief naar alle vrijwilligers met algemeen nieuws over de organisatie en aankondigingen of uitnodigingen. Zo blijf je als eerste op de hoogte.

Krachtig DINAMO

Krachtig DINAMO verwijst naar de krachtige leeromgeving die we creëren voor deelnemers, vrijwilligers en het Dinamoteam. In een krachtige leeromgeving is er wederzijdse steun, feedback en uitwisseling zodat leren en persoonlijke groei alle kansen krijgt.

Het Dinamoaanbod wordt volledig begeleid en ondersteund door gepassioneerde vrijwilligers. Zij brengen heel wat ervaring mee, bezitten bijzondere vaardigheden en de goesting is groot. We bekijken samen met de vrijwilliger hoe we deze vaardigheden en talenten maximaal kunnen benutten. Dat maakt DINAMO krachtig!

Vrijwilligers van DINAMO kunnen rekenen op een waarderend contact met de programmator, de mogelijkheid tot extra vorming en een toolbox met materialen die je als lesgever of begeleider kan gebruiken. Zo uiten we onze waardering voor zoveel vrijwillig engagement.

Het Dinamoteam blijft zoeken naar nieuwe leermethodieken en is zich bewust van maatschappelijke tendensen. De expertise van het team en de vrijwilligers delen we graag met andere organisaties en geïnteresseerden (soms ook over de landgrenzen heen). We zien DINAMO graag als een bruisend open leerhuis waar iedereen zich thuis voelt.

op onderzoek

Samen met Universiteit Antwerpen zochten we naar een positief waarderende manier om vrijwillige lesgevers te kunnen begeleiden in hun lesopdracht. 

kom meer te weten 

Tijdens het Europese MAVEP-project werkten we aan persoonlijke groei door het ontwerpen van een krachtige leeromgeving.

kom meer te weten 

Heel wat technieken en inzichten die we hierbij verworven dragen bij tot de krachtige ondersteuning die we aan onze vrijwilligers geven en hebben een blijvende impact op de organisatie.

het kapitaal van DINAMO

Maak kennis met de talrijke vrijwilligers van DINAMO, het kloppende hart van de organisatie.
Wie zijn ze, hoe zijn ze bij DINAMO terechtgekomen, waarom kozen ze voor onze organisatie en nog veel meer leuke weetjes.

onze vrijwilligers