Joseph Wright of Derby, public domain, via Wikimedia Commons

Dankzij de Verlichting

Monique Boekaerts, Filip Cremers, Paul Koop en Wilfried Raus
interactieve reeks
do 7 nov 13.30 - do 19 dec 16.00
do 7 nov 2024
-
do 19 dec 2024
Vanaf 13.30
  • do 7 nov 2024
    -
    do 19 dec 2024
    Vanaf 13.30
    Cultuurhuis de Warande, Turnhout
    Terraszaal

Onze huidige samenleving is niet denkbaar zonder de Verlichting. 

De Verlichting verwijst naar een periode in de geschiedenis, grofweg in de 17e en 18e eeuw, die een enorme invloed heeft gehad op het mens- en wereldbeeld van Europeanen en Noord-Amerikanen. In de 16e eeuw waren verlichte denkers zich er tijdens de reformatie al bewust van geworden dat wat kerkelijke autoriteiten beweerden, niet zomaar voor waarheid kon worden aangenomen.  
In de vorige cursusreeks over de Verlichting stonden we uitgebreid stil bij het werk van vroege filosofen als Van den Enden, Spinoza en Bayle. Deze geleerden verdedigden de mening dat het menselijke verstand, en dan vooral het redeneringsvermogen, de basis vormt voor het zoeken naar waarheid. Ze keerden zich fel tegen het machtsmisbruik van de clerus, pleitten voor godsdiensttolerantie, voor scheiding van Kerk en Staat, zelfbestuur, scheiding der machten en vrijheid van meningsuiting.  
 
In deze nieuwe cursusreeks bespreken we de grote technologische vooruitgang die werd geboekt tijdens de Verlichting, hoe dit zorgde voor belangrijke wetenschappelijke inzichten en leidde tot de ontdekking en exploratie van andere werelddelen. We illustreren hoe verlichtingsfilosofen hun fascinatie voor de wetten die ten grondslag liggen aan natuurverschijnselen in harmonie probeerden te brengen met hun religie. We laten zien dat verlichtingsdenkers een juridisch kader creëerden om vrijheid, gelijkheid en persoonlijke zekerheid te beschermen.  
We tonen met talrijke voorbeelden hoe verlichtingsfilosofen traditionele religieuze en ethische normen en waarden uitdaagden in een poging om tolerantie en individuele vrijheid te bevorderen.  
 
Tijdens de cursus zal er voldoende ruimte zijn voor discussie over het belang van de verlichtingsperiode en voor de erfenis die deze periode ons naliet.  
Je kunt deze cursus zeker ook volgen als je de eerste reeks lessen niet hebt gevolgd.  

tarieven 
basisprijs: 49 euro 
UiTPAS met kansentarief: 10,5 euro 
vrijwilligersprijs: 44 euro 
 
lesdagen: donderdag 7, 14, 21 en 28 november, 5, 12 en 19 december 
 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten