Gi Mateusen

Afrika in beeld: van meisje tot vrouw

Gi Mateusen
lezing over Afrikaanse kunst
vr 15 dec 13.30 - 15.30
vr 15 dec
13.30 - 15.30

Symboliek, tradities en geheimtaal zijn al van jongs af aan verweven met de levens van meisjes in Afrika.

Deze lezing is gebaseerd op de gelijknamige tentoonstelling ‘Afrika in beeld: van meisje tot vrouw’ die in het voorjaar van 2023 liep in Echt (NL). Een niet voor de hand liggend thema dat de onbekendheid met een continent en een cultuur openbreekt. De tentoonstelling werd samengesteld door Gi Mateusen, in samenwerking met het Museum van de Vrouw. Gi verzamelde de afgelopen 40 jaar veel Afrikaanse kunst en weet veel over de achterliggende historie en cultuur. Alle voorwerpen komen uit zijn privécollectie.  
 
Gi neemt je met behulp van beeldmateriaal mee in het traject van een meisje in Afrika. Zo spelen poppen een grote rol in de Afrikaanse cultuur. Maar niet alleen poppen vertellen een verhaal. Zorgen, klachten en verlangens worden verwoord in sieraden, stoffen of aardewerk. Zo kennen meisjes in zuidelijk Afrika de geheimtaal om met kralensnoeren en schortjes in kleur een liefdesbrief te ontwerpen. Geweven stoffen vormen het bewijs dat een meisje klaar is voor het huwelijk.  
 
Beelden, sieraden en textiel illustreren de uiteenlopende facetten van het opgroeien. De ontwikkeling van meisje tot vrouw en de in veel culturen belangrijkste fase; moeder worden én zijn. Alleen de moeder garandeert de essentie van nieuw leven. Daarom wordt de moeder in Afrika gerespecteerd als een godheid. Een erfgoed van vroeger, dat nog levensecht is.  
 
Wie dit wenst, kan een rijkelijk geïllustreerde catalogus van de kunstcollectie aankopen na de lezing (5 euro per stuk).  

tarieven 

  • basisprijs: 9 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 2 euro
  • plusprijs: 29 euro
  • vrijwilligersprijs: 8 euro
  • (exclusief catalogus)

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten