Andrea De Santis

Wringt er iets?

Jan Jans
cursus ethiek
di 3 dec 09.30 - di 14 jan 11.30
di 3 dec 2024
-
di 14 jan 2025
Vanaf 09.30
  • di 3 dec 2024
    -
    di 14 jan 2025
    Vanaf 09.30
    Cultuurhuis de Warande, Turnhout
    Terraszaal

‘Het doel heiligt de middelen!’ Of niet? Nadenken over het ‘geluk(te)’ leven: kan dat en hoe doe je dat? Wat is je eigen ‘morele kompas’ – of is dat een illusie? ‘Bemin je naaste als jezelf’ – deugt dat wel?   
  
Het zijn het soort vragen die draaien rond ethiek, die uiteindelijk te maken hebben met de spanning tussen goed en kwaad als levensvragen. En met heel concreet de vraag naar ‘wat de moeite waard is’, de vraag naar onze waarden en normen. Het zijn vragen die zich aandienen op de levensweg van iedereen maar die ook gevoelens van onzekerheid, van onbehagen, van verwarring kunnen oproepen. Hoe gaan we om met ‘dingen die beginnen te wringen…’?  
  
Deze cursus ethiek wil oriëntatie bieden bij dit soort vragen en heeft tot doel om via hun verheldering de vragen zelf beter hanteerbaar te maken. Er is geen bijzondere voorkennis nodig maar intellectuele nieuwsgierigheid is zeker aanbevolen!  
  
Na een inleiding die het eigene van ethische reflectie als typisch menselijke activiteit uit de doeken doet, volgen er vier thema’s: 1) ethiek opgevat als handelen vanuit verplichting; 2) ethiek opgevat als handelen vanuit doel-middel; 3) ethiek vanuit feministisch perspectief; en 4) ethiek opgevat als reflectie over het eigen levensverhaal

tarieven 
basisprijs: 35 euro 
UiTPAS met kansentarief: 7,5 euro 
vrijwilligersprijs: 31,5 euro 
 
lesdagen: dinsdag 3, 10 en 17 december, 7 en 14 januari van 9.30 tot 11.30 uur
 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten