Pexels

Byzantijnse spiritualiteit

Ria Bastiaensen
de oosters-orthodoxe kerk
di 1 okt 09.30 - di 15 okt 12.00
di 1 okt 2024
-
di 15 okt 2024
Vanaf 09.30

Dompel je onder in een (nu nog) onbekende religie.  

Ondanks een steeds verdergaande ontkerkelijking in onze moderne maatschappij, is er een grote interesse in spiritualiteit gebleven. 
Spiritualiteit legt de nadruk op een persoonlijke beleving van het geloof. Een beleving die verder reikt dan geloven zoals het is aangeleerd of geloven als ideologie, namelijk: het geloof als inspirerende kracht
In deze tijd gaan mensen op zoek waar ze dat kunnen vinden. De islam, het boeddhisme, het hindoeïsme en ook de Oosterse orthodoxie winnen hierbij aan interesse. 
 
De Oosters-Orthodoxe Kerk ziet zichzelf als de voortzetting van de heilige, katholieke en apostolische kerk. Het grote schisma in de 11de eeuw leidde tot een scheiding tussen de Byzantijnse en de Latijnse Kerk. Daardoor kenden beide kerken een eigen ontwikkeling, wat goed waar te nemen is in de liturgie. De Byzantijnse kerk is vooral een liturgische en aanbiddende kerk. Hierbij worden alle zintuigen en de hele gemeenschap betrokken. 
 
In deze cursus wordt onder andere stilgestaan bij de volgende vragen: 

  • Waarin zijn de Latijnse en Byzantijnse kerk verschillend? 
  • Wie waren de woestijnvaders en hoe hebben zij de kerk geïnspireerd? 
  • Hoe is de orthodoxe misviering (de Goddelijke Liturgie) vormgegeven? 
  • Wat is het Hesychasme, of het gebed van het hart? 
  • Welke zijn de Sacramenten, ‘mysteriën’ genoemd? 
  • Hoe wordt er omgegaan met discipline? Wordt er gevast? 
  • Wat voor boek is de Filokalia? En hoe belangrijk is dit voor het dagelijkse leven? 

Wie is Johannes Climacos (of Johannes van de Ladder tussen hemel en aarde) en wat vinden we in zijn belangrijkste werk uit de 7de eeuw ‘De Geestelijke Ladder’? 
 
Op dinsdag 1 oktober brengen we een bezoek aan de Roemeens-Orthodoxe kerk in Turnhout. We spreken af om 9.30 aan de Heilig Hartkerk, Kerkplein 9/17.  
De andere twee lessen gaan door in de Studiezaal in de Bibliotheek (in de gebouwen van de Warande).  
 
In de eerste bijeenkomst kan je aan de lesgeefster laten weten of je geprinte kopies wil. Dan zorgt zij hiervoor en betaal je de printkosten rechtstreeks aan haar. Je kan ze ook digitaal (gratis) ontvangen. 
 
Bij voldoende interesse is er in de lente van 2025 een vervolgcursus over onder andere de vastentijd als ommekeer, ‘zuiverheid van hart en dubbelheid’ en wat apatheia betekent in Byzantijnse teksten.

tarieven 
basisprijs: 21 euro 
UiTPAS met kansentarief: 4,5 euro 
vrijwilligersprijs: 19 euro 
 
lesdagen: dinsdag 1, 8 en 15/10 van 9.30 tot 12 uur
 

soort activiteit:
Pexels

Bekijk andere activiteiten