Gust de Smet

Der Ring des Nibelungen

Piet Lamberts-Van Assche
driedelige lezingenreeks
do 5 okt 13.30 - do 19 okt 16.00
do 5 okt
-
do 19 okt
Vanaf 13.30

Over de onverenigbaarheid van macht en liefde  

Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner is een vierdelige operacyclus. De lezingenreeks van Piet brengt een multimediale presentatie en situering van deze hele Ring. Hij vertelt het verhaal van de vier opera’s en besteedt aandacht aan de muzikale structuur en de filosofie die eraan ten grondslag ligt. De invalshoek die hij daarbij hanteert is die van de ‘onverenigbaarheid van macht en liefde’. 
 
De cursus bestaat uit drie delen. In deel 1 brengt de spreker een algemene inleiding. De nadruk ligt daarbij op de bronnen die Wagner gebruikt en de politieke gebeurtenissen die aan de creatie van de Ring voorafgingen. In deel 2 worden de opera’s Das Rheingold en Die Walküre onder de loep genomen. We zien hoe in Das Rheingold de macht de liefde verdrijft en hoe in Die Walküre de liefde tracht terug te slaan. 
In het laatste deel komen de opera’s Siegfried als een soort van tussenspel en Götterdämmerung als eindspel aan bod.  
 
Tijdens de operaseizoenen 23-24 en 24-25 plant de Muntschouwburg een volledige Ringcyclus van Richard Wagner. Wie zich hierop wil voorbereiden, krijgt met deze cursus een uitgelezen kans. Maar ook voor de niet opera bezoekende liefhebber van muziek, geschiedenis, theater en filosofie is deze cursus een aanrader. 

 

tarieven 

  • basisprijs: 21 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 4,50 euro
  • plusprijs: 41 euro
  • vrijwilligersprijs: 19 euro

lesdagen: donderdag 5, 12 en 19 oktober 

soort activiteit:

Piet begon een podcast over Der Ring des Nibelungen. Benieuwd? Ontdek hier alvast de eerste aflevering, waarin hij het verhaal van de eerste opera Das Reingold bespreekt met de muziek van Richard Wagner in een uitvoering van de Wiener Philharmoniker.  Deze eerste aflevering vormt een goede inleiding op zijn lezingenreeks. 

Bekijk andere activiteiten