Marvin Zettl

Het ontstaan van de Rock & Roll

Robert Van Yper
Muzikale reeks
di 30 sep 10.00 - di 21 okt 11.30
di 30 sep 2025
-
di 21 okt 2025
Vanaf 10.00
  • di 30 sep 2025
    -
    di 21 okt 2025
    Vanaf 10.00
    Cultuurhuis de Warande, Turnhout
    Terraszaal
    Vanaf wo 20 aug. 2025 09.00

Hoe een muzikale tienerrevolte de maatschappij veranderde. 

Robert Van Yper schreef de boeken ‘ROCK IT!!!’ en ‘LENNON’. Samen vertellen ze de hele ontstaansgeschiedenis van de rockmuziek. Tijdens zijn muzikale lezingen gaat Robert hier verder op in met foto’s, klankfragmenten, video’s en sociale duiding over plaats en impact van die muziek in de respectievelijke tijdskaders.  
 
Bij deze reeks komen in vier lezingen de volgende thema’s aan bod: 

  • de zwarte roots, met blues, boogie-woogie, rhythm&blues 
  • de witte roots met hillbilly, western swing, cajun, bluegrass, rockabilly 
  • de religieuze roots met gospel en doo-wop
  • de rol van vrouwen in het ontstaan van rockmuziek

De blues ontstonden in slavenkampen. Samen met religieuze evenknie gospel groeit die emotionele volksmuziek uit tot dé grondlaag van de rockmuziek. In 1865 wordt de slavernij afgeschaft waarna ook zwarte cultuuruitingen zich kunnen verspreiden. De oerklank van die eenvoudige zwarte muziekvorm levert 100 jaar lang de tumultueuze soundtrack voor een strijd voor emancipatie, gelijkheid en rechtvaardigheid. Eerst voor de verdrukte zwarte bevolking. Vanaf de fifties ook gekopieerd door de eerste generatie revolterende witte tieners, in hun strijd voor maatschappelijke bevrijding. 
 
Rond country hangen veel vooroordelen. Decennialang bestond deze witte volksmuziek naast de zwarte blues, maar racisme stond interactie in de weg. Tot in 1954 een bom barst. Een witte countryzanger begint te zingen als een zwarte. De witte muziekwereld slaat in een kramp, maar de jeugd slaat helemaal door op de wilde ritmes van de rockabilly. De voorbode van een compleet nieuwe wereld.  
 
Zowat elke hedendaagse rockband heeft backingzangers of -zangeressen en een frontman/vrouw die met bezwerende kreten het publiek bespeelt. Dit komt recht uit de gospeltraditie en uit de verheffende vocale experimenten van de doo-wop. De doo wat? Dat illustreren we door in de rockgeschiedenis van de menselijke stem als instrument te duiken. En wat daar allemaal mee gebeurde bij het ontstaan van de grote rock-’n’-roll-clichés.  
 
Vandaag staan vrouwen behoorlijk gelijkwaardig tussen de mannen van rock en pop. Maar daar ging een lange strijd aan vooraf. In de seventies begon het wat te lukken. In de sixties was er eigenlijk alleen Janis Joplin. Daarvoor waren er opvallende, invloedrijke vrouwen in blues, country en rock-’n’-roll. Doorgaans genegeerd, tegengewerkt, gediscrimineerd en tot poppetjes gedegradeerd. Sommigen veroverden toch een opmerkelijke plaats. MeToo in de fifties

tarieven
basisprijs: 28 euro 
UiTPAS met kansentarief: 6 euro 
vrijwilligersprijs: 25 euro 
 
lesdagen: dinsdag 30 september, 7, 14 en 21 oktober 2025 van 10 tot 11.30 uur 
 

 

soort activiteit:
DrStew82, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Inzoomen

Bekijk andere activiteiten

Zet mij op de wachtlijst