Benoît Prieur

Brussel: Jacques Brel Fondation en Charlier museum (VOLZET)

André Thys
daguitstap
di 12 nov 09.00 - 19.00
di 12 nov 2024
09.00 - 19.00

Laat je verwonderen door beeldende - en auditieve kunsten.  

Een rit met de trein brengt ons voor deze daguitstap naar Brussel. Nadat we ons opgewarmd hebben bij een tasje koffie bezoeken we de Jacques Brel Fondation, gewijd aan de Belgische singer-songwriter Jacques Brel. De stichting organiseert evenementen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten om het werk van Brel te eren en zijn invloed op de muziekwereld te belichten. Het doel is om zijn nalatenschap levend te houden voor toekomstige generaties. 

Jacques Romain Georges Brel was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die begin jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid. Na zijn afscheid van het podium was hij enige tijd filmacteur en -regisseur. De in Brussel wonende Brel beschouwde zichzelf als Franstalige Vlaming. Met behulp van een audiogids ontdekken we het museum en leren we Jacques Brel beter kennen. 

We nuttigen de lunch (op eigen kosten) in de Wolf Food Market, een hal waar een diversiteit aan kleine streetfood restaurantjes voor ieder wat wils biedt. 

Na de maaltijd bezoeken we in centrum Brussel het Charlier museum: een kunstmuseum dat een diverse collectie Belgische kunst uit de 19de en 20ste eeuw herbergt. Het museum is gehuisvest in een prachtig herenhuis en biedt bezoekers de mogelijkheid om werken van Belgische kunstenaars zoals James Ensor, Rik Wouters en Léon Spilliaert te bewonderen. Onder begeleiding van een gids ontdekken we in dit bijzonder museum onder andere beeldhouwwerken, 19de-eeuwse schilderijen van Belgische kunstenaars, wandtapijten uit Brussel, Oudenaarde en Aubusson, meubelen in Louis XV-, Louis XVI- en Empirestijl en edelsmeedkunst. 

We vertrekken stipt om 9 uur met de trein vanuit Turnhout naar Brussel. Iedere deelnemer zorgt voor zijn/haar eigen vervoersbewijs. Einde daguitstap voorzien omstreeks 19 uur.  

tarieven 
basisprijs: 30 euro 
UiTPAS met kansentarief: 24 euro 
vrijwilligersprijs: 30 euro 
(dit is exclusief lunch en treinticket)  

 

soort activiteit:

Programma

9 uur: vertrek trein van Turnhout naar Brussel (aankomst 10.30 uur) 
          (vanuit Geel met André: vertrek 9.06 uur, aankomst 10.30 uur)  
          Je koopt op voorhand je eigen vervoersbewijs.  
10.30 uur: koffie + croissant in Victor Bozar café (250m wandelen, toiletbezoek mogelijk) 
11.10 uur: wandeling naar Jacques Brel Fondation (650m wandelen) 
11.30 uur: bezoek Jacques Brel Fondation  
13 uur: 1km wandelen naar Foodmarkt, vrije lunch (op eigen kosten) 
14.45 uur: wandelen naar Charlier museum (1,5 km) 
15.30 uur: bezoek Charlier museum 
17 uur: wandeling naar station Brussel Centraal (1,1 km) 
17.38 uur: trein naar Turnhout station (aankomst voorzien om 18.53 uur) 

Szilas

Bekijk andere activiteiten