Fleur van Deijck

Het Protestantisme in de Lage Landen (VOLZET)

Paul Koop en Julien Stiévenart
daguitstap
di 16 apr 08.30 - 18.00
di 16 apr
08.30 - 18.00

Een bezoek aan indrukwekkende monumenten die getuigen van de splitsing van godsdiensten. 

Ten noorden van Turnhout ligt de Baronie van Breda, een historische streek rond de stad Breda, waar in 1566 in alle hevigheid de Beeldenstorm woedde. Dit kleine gebied werd het frontgebied van de Tachtigjarige Oorlog die een strijd om de (vrijheid van) godsdienst was. In dit gebied getuigen drie monumenten op indrukwekkende wijze van de splitsing van de godsdiensten. 
  
Bij aankomst in Oudenbosch starten we de dag met koffie. Vervolgens bezoeken we de basiliek van de heilige Agatha en de heilige Barbara als het symbool van de triomfantelijke restauratie van de Roomse Kerk in het calvinistische Nederland in de laat 19de eeuw.  
  
Daarna rijden we verder met de bus naar het pittoreske Willemstad. Deze vestingstad werd in 1583 gesticht door Willem van Oranje ter verdediging tegen de Spanjaarden. De Koepelkerk, gebouwd in 1607, was de eerste calvinistische kerk in de Lage Landen.  
Voor de lunch in Willemstad is er bij Bar Bistro Bellevue de keuze uit drie lunchgerechten (hamburger / fish & chips / vegetarische burger).   
 
Na de lunch vertrekken we naar Breda voor een bezoek aan deze stad. De grote kerk, in de stijl van de Brabantse gotiek, behoort tot de mooiste van de gotische kerken in Europa. De bouw begon in 1410 en in 1637 werd deze van de Roomsen afgenomen om ze in te richten als een Protestants gebedshuis
  
We sluiten deze daguitstap af met een nabespreking voordat we met de bus weer terug naar Turnhout rijden. 
 
We vertrekken stipt om 8.30 uur aan parking Stadspark (kruising Graatakker – Papenbruggestraat, Turnhout). Om 16.45 uur reizen we terug naar Turnhout, aankomst voorzien tegen 18 uur. 
  
Vul bij inschrijving in het opmerkingenveld het lunchgerecht van je keuze in. 

tarieven 

  • basisprijs: 62 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 48 euro
  • vrijwilligersprijs: 62 euro 
    inbegrepen: busreis, koffie, gids, warme lunch (excl. drank) 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten