Eddy Braspenninckx

De Oostkantons: op stap in de Hoge Venen

Eddy Braspenninckx en Siegfried Faes
daguitstap
vr 24 mei 07.00 - 19.30
vr 24 mei
07.00 - 19.30

Op ontdekking in de Hoge Venen onder en boven de grond.

Wie heeft nog niet de uitgestrekte vlakte van de Belgische Hoge Venen bewandeld of er door de sneeuw geploeterd op latten? 4500 hectare natuurgebied bestaande uit hoogveen, bossen, stuwmeren, heideterreinen en schrale graslanden.  

We maken een daguitstap naar de Oostkantons. Tijdens deze daguitstap geniet je van een mix van natuur, beweging, geologie, cultuur, industrie en streekproducten. In de voormiddag duiken we onder de grond en bezoeken we de Leisteenmijn en het museum van de ‘Blauwe Steen’ te Recht.  

In de namiddag wandelen we na onze picknick in een van de mooiste veengebieden in de omgeving van Bosfagne. Daar is het puur genieten van de unieke omgeving met haar uitzonderlijke planten en dieren. We lopen langs het prille begin van de Roer, dat verderop snel zal aanwassen met veenwater tot een stevige bergrivier in Monschau waar deze het stuwmeer van de Rursee voedt. Daar waar veenbessen groeien maken we ook kans om oog in oog te staan met de zeer zeldzame Veenbesparelmoervlinder. En iets verder, langs de rand van het knuppelpad, een klein wit bloemetje met… zeven kroonblaadjes: de zevenster.  
 
We wandelen in totaal 5 km bovengronds, 500 meter onder de grond en dalen trapjes af in de mijn. Een goede basisconditie is nodig.   
 
We vertrekken stipt om 7 uur aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat). Aankomst in Turnhout voorzien om 19.30 uur.   
 
meebrengen: picknick, goede stapschoenen (eventueel reserveschoenen bij modderig weer om in de bus aan te doen).  
De temperatuur in de mijn bedraagt 7°C. Voorzie eventueel een dikkere trui of jas.  

tarieven 

  • basisprijs: 55 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 38,50 euro
  • vrijwilligersprijs: 55 euro 
    (inbegrepen: busreis, ontvangst met koffie en croissant, inkom mijn en gids, drankje) 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten