Wilfried Raus
Vrijwilliger Mens & Samenleving
Met wie hebben we de eer?
Wilfried Raus. Mijn jongste jaren heb ik in Turnhout doorgebracht, maar op 12 jarige leeftijd werd het Antwerpen. Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik in spreidstand tussen België en Nederland en verschillende landen in Afrika gestaan. Ik heb o.m. personeelswerk (tegenwoordig heet dat “human resources”) gestudeerd en dat is het werk dat ik hoofdzakelijk gedaan heb. Voorts deed ik een kandidaat sociologie maar ben ik toch overgestapt op een studie wijsbegeerte. Die studie heb ik echter nooit professioneel benut.
Hoe lang ben je actief als vrijwilliger bij DINAMO?
Dat weet ik niet exact meer maar vermoedelijk is dat ongeveer 8 jaar.
Wat doe je als vrijwilliger bij DINAMO?
Ik geef incidenteel lezingen/presentaties met een filosofische inslag (dat wordt sinds de jaren 90 “publieksfilosofie” genoemd: filosofie voor een breed publiek dus). In die sector was ik ook al lang vóór mijn activiteiten bij DINAMO werkzaam. Ik heb ook als tijdelijk vervanger taalles Frans gegeven.
Neem je zelf deel aan andere activiteiten?
Ik volg nu het vijfde jaar Spaans. Mijn bedoeling is om van die taal een redelijke passieve kennis te verwerven. Ik ben Europees gericht en een beetje talenkennis hoort daar bij. Taal is immers de motor van de verbinding. Soms volg ik bij DINAMO ook een cursus van een collega. Incidenteel neem ik deel aan studieweken filosofie o.a. bij de “Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden” en bij het “Centre Erasme”. Dat werd met corona wel onderbroken. Ik volg ook nog een driejarige cursus kunstgeschiedenis. Ik ben lid van het Davidsfonds en van het Humanistisch Verbond (klinkt tegenstrijdig, ik weet het) en in dat laatste kader ben ik beschikbaar voor individuele gesprekken.
Hoe ben je bij DINAMO terecht gekomen?
Ik kwam toevallig in contact met een nicht van mij die toen al taallessen bij DINAMO gaf. Toeval dus, zoals zo veel in het leven.
Waar deed je ervaring op voor de activiteit die je begeleidt?
Filosofie werd mij van huis uit meegegeven. Mijn vader sprak altijd over Thomas van Aquino, een middeleeuwse theoloog/filosoof en mijn moeder - zelf lerares Frans - dweepte met Marguerite Yourcenar, vergelijkende literatuurwetenschapper en schrijfster en de eerste vrouw die lid werd van de Academie Française. Zo werd mijn belangstelling gewekt en die is nooit meer weggegaan. Uiteindelijk ben ik dus ook nog op de filosofische schoolbanken gaan zitten.
En het dagelijks leven?
Dat is gevuld met interessante zaken en grasmaaien. Muziek - vooral klassiek, literatuur, en studie wijsbegeerte tussendoor.
Wat maakt dat je voor DINAMO kiest?
Dinamo kwam toevallig op mijn pad en dat leek mij wel interessant.
Wat is DINAMO voor jou in 1 woord?
Mag twee woorden ook? Betekenisvolle verbinding.
Waar droom je van?
Oei! Dat klinkt zo dromerig. Maar als er ooit een einde komt aan het racisme dan zou ik daar heel erg blij mee zijn. Daarom is mijn favoriete filosoof/politicoloog Achille Mbembe,bekend geworden met zijn boek: Kritiek van zwarte rede.
Toegevoegd op 16 februari 2023