CircuLeren
In levensechte leercontexten ontdekken mensen hoe zij kunnen bijdragen aan de circulaire transitie vanuit hun eigen passies. Ze ontdekken talenten en ontwikkelen (nieuwe) circulaire vaardigheden waarbij ze hun leren in eigen handen nemen. Specifieke aandacht gaat naar intergenerationeel en intercultureel leren.
Samen met Blenders, WEB Werkt, stad Turnhout en andere partners bouwen we aan netwerkorganisatie om voor Turnhout en omgeving een "circulair" leerecosysteem op te zetten waarbij mensen in levensechte leercontexten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan de circulaire transitie vanuit hun eigen passies en (nieuwe) circulaire vaardigheden en waarbij ze hun leren in eigen handen nemen. En dit met aandacht voor intergenerationeel en intercultureel leren.
Het doel is om samen een gedragen projectvoorstel in te dienen voor Leerecosystemen (fase 2): oproep 65 “Nieuwe praktijken voor talentontwikkeling en maatschappelijke innovatie in jouw regio”. Hiervoor werken we rond:
- Het bepalen van een gezamenlijke doelstelling
- Het bepalen van een gezamenlijke scope van het netwerk
- Het bepalen van de samenstelling van het netwerk (eerste vorm)
- Het bepalen van een geschikte netwerkgovernance
- Het bepalen van samenwerkingsprincipes
- Het bepalen en verdelen van netwerkrollen
- Het opstellen van een reviewkader
Eerste vraag
Wil je levenslang blijven leren, dan gaat dat het best als er een “leergoesting” is of dat je die leergoesting terugvindt. Dat leren gaat waarschijnlijk ook beter als er een intrinsieke motivatie of doel is waarvoor je dit doet en misschien ook in een context waarbij je al doende kan leren zonder dat dit geforceerd als leren aanvoelt. Hoe kunnen we mensen helpen hun weg vinden naar dit soort van informele “leerplaatsen” en hun levenslang leren zelf in handen nemen?
Tweede vraag
Willen we echt de circulaire transitie tot een succes maken, hoe krijgen we de mensen hier dan warm voor en welke vaardigheden hebben ze dan nodig om hier op persoonlijk en/of professioneel vlak aan te kunnen bijdragen? Want circulariteit op zich is een vage term, dus hoe maken we dit concreet? Het is ook niks nieuws, mensen hebben eeuwenlang volgens circulaire principes geleefd zonder het zo te noemen, we zijn het alleen even “ont”leerd … Zorg dragen zodat iets lang meegaat, kwaliteitsvol is, hergebruiken, repareren, delen, … Toch een mooi doel om samen iets aan die afvalberg te kunnen doen, niet? Wat hebben we nodig om dat terug te kunnen (en willen) doen?
De eerste stappen zijn gezet!