Culturele diversiteit

DINAMO wil actief meewerken aan een open, solidaire en verdraagzame samenleving.

Enerzijds zorgen we ervoor dat het aanbod toegankelijk is voor mensen met een cultureel diverse achtergrond door hen onder meer de mogelijkheid te bieden onze taal te leren.

Anderzijds nemen we initiatieven om samen een gedeelde cultuur op te kunnen bouwen. We stimuleren het contact tussen mensen van verschillende origine, we leren mensen omgaan met veranderingen, angst en de nieuwe uitdagingen waar we voor staan. Dit doen we door kennis te delen, door contacten met anderstaligen te stimuleren en door positieve ervaringen mogelijk te maken.

Voor anderstaligen
Anderstaligen kunnen bij DINAMO Nederlands oefenen. Ze kunnen tevens deelnemen aan het volledige aanbod, om hen wegwijs te maken in ons aanbod gebruiken we taaliconen.

Hoe meer vakjes er gekleurd zijn, hoe belangrijker een goed begrip van de Nederlandse taal is om deze activiteit goed te kunnen meevolgen. Voor activiteiten met slechts 1 gekleurd vakje, kan men de activiteit meevolgen zonder dat je al veel Nederlands kent.

Waar mogelijk nodigen wij hén uit om ons iets te leren over de cultuur van hun thuisland. Als vrijwilliger leren zij ons hun taal, dansritmes of kookkunsten.

Praatpunt
Bij Praatpunt kunnen anderstaligen Nederlands oefenen in kleine groepjes. Vrijwilligers brengen een gesprek op gang en stellen vragen. Ze dagen mensen uit om veel te praten en actief deel te nemen aan de gesprekken. Anderstaligen kunnen zelf onderwerpen aanbrengen, zo kunnen ze een oudercontact voorbereiden of een winkelmoment oefenen.

Praatpunt zoekt vrijwilligers
Kan jij makkelijk een gesprek op gang brengen, kan je goed luisteren en heb je geduld met mensen die onze taal leren? Dan zoeken we jou! Praatpunt gaat door op maandag van 19 tot 21 uur en op dinsdag van 13 tot 15 uur in de Warande. Ben jij af en toe vrij op één van deze momenten?

Voor iedereen
In ons aanbod nemen we activiteiten op waarbij mensen van verschillende origine elkaar kunnen leren kennen. Echt contact met elkaar neemt immers vooroordelen weg. We geven anderstaligen een stem, ze krijgen de kans om hun verhaal te vertellen of we gaan bij hen op bezoek om hen beter te leren kennen.

In lezingen geven we duiding bij de actualiteit en wat mensen hierover in de media vernemen. We organiseren lezingen over andere landen maar evengoed bekijken we onze eigen geschiedenis en godsdienstbeleving.

 

Meer info
Lotte Sommen
lotte.sommen@warande.be
014 47 21 62

 

 

 

 

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.