Europese training in Denemarken

Ma 28 mei 2018

Begin mei trokken vier Dinamocollega’s en twee vrijwilligers naar Denemarken voor een tweede training in het kader van het Europees project MAVEP. 

Drie dagen werd er hard gewerkt rond het thema ‘waarderend coachen’. Lees hier het verslag van een goedgevulde, interessante reis.

Zondag 6 mei stond om 7 uur ’s morgens op parking Stadspark een niet volledig uitgeslapen, maar opgewonden groepje klaar om met een busje richting Denemarken te vertrekken. Favoriete muziek opgevraagd, picknick ingepakt en gps ingesteld. Dinamocollega’s Arjan, Bieke, Els en Jolien, vrijwilligers Christine en Johan en UCLL-partner Hilde waren goed voorbereid voor de tocht van meer dan 800 km. Na de nodige stops, niet-te-vermijden file en occasionele karaokemomentjes kwamen ze aan in Saxild waar ze de komende drie dagen zouden verblijven.

De ontvangst was hartelijk. Hoewel de aankomst later dan gepland was, was er nog een lekkere maaltijd voorzien samen met de Griekse partners die er ook een lange reis hadden opzitten. Na een bezoek aan de zee kreeg ieder een kamer in een soort vakantieverblijf voor ouderen toegewezen. Voldoende nachtrust zou nodig zijn voor de aankomende training.

Dag 1 stonden Hilde en Jolien een beetje vroeger op om een ochtendrun langs de kustlijn te maken. Een van de voordelen van te verblijven vlak aan de zee. Het ontbijt was uitgebreid met voor ieder wat wils.
Hilde en Bert verzorgden drie dagen lang een goed gevuld trainingsprogramma. De eerste dag behandelden ze de theorie van waarderend coachen en hoe dat aansluit bij de visie rond levenslang leren (dat tijdens de vorige training in februari aanbod kwam).
Een coaching is een soort van gesprek tussen twee mensen (programmaverantwoordelijke – vrijwilliger, vrijwilliger – deelnemer, deelnemer – deelnemer..) waarbij de focus ligt op het helpen van de coachee (degenen die gecoacht wordt) om een persoonlijke groei door te maken. Belangrijk hierbij is dat er tijd wordt genomen, interesse is en een geloof in groei. Een visie waar DINAMO zich helemaal in kan vinden.
Een pittige eerste lesdag die Els, Arjan en Christine afsloten in het frisse zeewater. Tijdens de project meeting beken de coördinatoren de huidige situatie bij de verschillende organisaties wat betreft de werking met vrijwilligers. Dit om gelijkenissen en verschillen bloot te leggen met als doel een gerichtere uitwerking van het project en uiteindelijk een betere ondersteuning van de vele vrijwilligers in de verschillende organisaties.
Na een heerlijke avondmaaltijd met veel verse vis kregen de Europese partners een rondleiding in een nabijgelegen ecologische tuin die voornamelijk door vrijwilligers wordt onderhouden.

Dinsdag en woensdag verdiepten de deelnemers zich verder in het coachen door het inoefenen van vaardigheden. Dit gebeurde door in groepjes van drie met een coach, coachee en observator uitdagingen te bespreken en uit te diepen. Zo leerden ze luisteren, open vragen stellen, tijd nemen, aanmoedigen en nog zo veel meer. Tijdens de pauzes genoten ze van het uitzicht en was er lekker fruit en gebak.

Dinsdagavond bezocht de groep het studentenhuis in Aarhus waar studenten als vrijwilliger heel wat (werk)ervaring kunnen opdoen en contacten leggen. De uitbater van de verblijfplaats aan zee, Henrik inviteerde iedereen die avond voor een Deense maaltijd in een Deense woning. Gezelligheid troef! Woensdagavond bracht het gezelschap een bezoek aan het stadscentrum van Aarhus.

Donderdag was het dan alweer tijd om terug richting Turnhout te vertrekken. Met een hoop nieuwe ervaringen en kennis op zak lieten ze het idyllische Saxild Strand achter zich, enthousiast om de nieuwe skills in de praktijk toe te passen!

Nieuws

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.