geslaagde eerste Europese training

Do 01 maart 2018

Op 26, 27 en 28 februari ontving DINAMO haar Europese partners van het MAVEP-project, Managing Volunteers/Empowering People in de Warande. Het was een leerrijke driedaagse vol interessante workshops en gezellige momenten.

 

Ondanks het uitzonderlijk koude weer werden de buitenlandse partners warm verwelkomd op zondag door coördinator van DINAMO Bieke Suykerbuyk. Als persoonlijke chauffeur zorgde ze dat iedereen gemakkelijk van de luchthaven naar hun verblijfplaats in Turnhout geraakten. De Grieken verbleven in een huis waarvan de ouders van de eigenaars vrijwilligers bij DINAMO zijn. De Denen mochten op hun beurt in het mooie, maar iets frissere Huis Schellekens logeren. Een architecturale belevenis die onze partners terug in de tijd bracht.

De eerste trainingsdag startte met een uitgebreide ontvangst aan de Rode Toog, een rondleiding doorheen het Warandegebouw en een kennismakingswandeling. De Griekse partners verrasten met heerlijk, zelfgemaakte zoetigheden, goed voor drie dagen genot. De eerste workshop was meteen een schot in de roos. Partners, Dinamocollega’s en vrijwilligers dachten na over wat leren is. Iedereen werkte enthousiast mee en de gevreesde taalbarrière bleek geen probleem te zijn. Met een beetje goede wil, Engels met een prachtig Turnhouts accent en gebarentaal geraak je heel ver.
Tijdens een kookworkshop van vrijwilligster Christine toverden buitenlandse deelnemers en enkele vrijwilligers culinair een hemels visbuffet op tafel. De Denen waren verbaasd over het veelvuldige mayonaise gebruik… Je bent een Belg of je bent het niet natuurlijk.

Dinsdagvoormiddag was iedereen uitgenodigd in Turnova voor een workshop over het creëren van een krachtige leeromgeving. Dat de leerkracht niet meer de alwetende persoon vooraan in de klas is en niet alleen verantwoordelijk is voor het leren was snel duidelijk. Tijdens de lunch was iedereen vrij. Leuk voor de Denen die eens echt donkerbrood konden eten. Ze zijn gewoon roggebrood te eten en vonden het ‘witte brood’ niet vullend genoeg. De Grieken hadden iets minder geluk. Men was hun bestelling vergeten waardoor ze een beetje te laat op de volgende workshop binnenkwamen. In de namiddag leerden we heel wat bij over de verschillende mogelijkheden die er zijn om een nieuwe taal (aan) te leren.

Gedurende de laatste workshop ‘expressie als krachtig leerelement’ zat men niet stil. Tekenen, namen roepen en al wandelend een verhaal vertellen, leren kan zeker en vast leuk zijn. Het projectteam sloot de training af met een vergadering in de Stadsboerderij. Ze trotseerden de koude en gingen te voet op pad. De training kreeg een positieve beoordeling en het plannen voor de volgende in Denenmarken is gestart. Dat ze daar niet zo’n grote konijnen (lees Vlaamse Reuzen) hebben als in België is ook opgedane kennis.

DINAMO blikt tevreden terug op een eerste Europese training. Vrijwilligers en teamleden leerden heel wat bij over de didactiek van een krachtige leeromgeving en kijken uit naar de verdere ontwikkelingen binnen de organisatie. In mei is Denemarken aan de beurt waar ‘peer-to-peer coaching’ centraal staat.

 

 

Nieuws

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.