Paul Koop

De nieuwsgierige reiziger kan het verleden eenvoudig ervaren.

even voorstellen: jurist en reisgids cultuurreizen sinds 2004

De verbinding van Antwerpen met Amsterdam kan moeilijk overschat worden. De val van Antwerpen in 1585 bracht een emigratiegolf op gang die aan de basis zou liggen van de Hollandse Gouden Eeuw. Het vermogen van de kooplui en reders, de kennis en wetenschap, maar vooral ook de Brabanders trokken massaal naar de stadjes van de Noordelijke Nederlanden en naar Amsterdam. Het verdrag van Münster in 1648 zal de afscheiding vastleggen. De gevolgen zijn vandaag nog steeds herkenbaar.

Die scheiding is tegelijk het begin van de Moderne Geschiedenis die de laatmiddeleeuwen zal  achterlaten. Het humanisme met Erasmus, het protestantisme met zijn verschillende leerstellingen  en de Verenigde Oostindische Compagnie ( V.O.C.) zullen de samenleving definitief veranderen.

Ik mocht volop kennismaken met dit verleden: mijn werkplaats was dertig jaar in Antwerpen en mijn voorouders waren Amsterdammers.

Dit verleden kan de nieuwsgierige reiziger eenvoudig ervaren. Hij moet slechts naar  Bertus Aafjes luisteren want ‘ hij heeft oren om te luisteren en ogen om te zien’. En de vele reisverhalen, of ze door Goethe, Cees Noteboom of Hella Haasse geschreven zijn, kan de wandelaar zo in zijn rugzak steken. Dit centrale Europa met zijn grote rivieren die de cultuur brachten, ligt vlakbij. De Schelde, Maas, Rijn en Weser strooien de cultuursteden kwistig rond. Het Heilig Roomse Rijk ligt er te sluimeren.

Deze verhalen wil ik graag verder vertellen  en de steden en streken laat ik graag ontdekken in lessen, tijdens uitstappen of in een ‘Strausswirtschaft’ van een wijndorp in de Palts.

Zo heb ik DINAMO leren kennen door enthousiaste verhalen van medereizigers. En zo werd ik erg benieuwd naar haar mensen en deelnemers.

toegevoegd 2020

begeleidt volgende activiteit(en)