Stephanie Gillis

"Art is not what you see, but what you make others see." - Edgar Degas

Met wie hebben we de eer?

Stephanie Gillis, een creatieve duizendpoot uit Turnhout.

Hoe lang ben je actief als vrijwilliger bij DINAMO?

sinds september 2018 

Wat doe je als vrijwilliger bij DINAMO?

Ik sta in voor creatieve workshops binnen het thema Duurzaamheid. Recycleerbaar- of wegwerpmateriaal geven we op een creatieve manier een tweede leven. Het zijn geen reeksen, maar éénmalige workshops, die steeds doorgaan op maandagavond. Ik prikkel en inspireer de mensen tijdens deze workshops, en zet ze op weg om er thuis verder mee aan de slag te gaan. 

Neem je zelf deel aan andere activiteiten?

Dat heb ik tot op heden helaas nog niet kunnen doen, omdat ik nog voltijds werk (en daarnaast nog een creatief bijberoep heb) en me dus overdag moeilijker kan vrijmaken om zelf eens van het aanbod te proeven. 

Hoe ben je bij DINAMO terecht gekomen? 

Toen ik in 2017 werkloos werd, zocht ik (naast een vaste job) naar een zinvolle bezigheid. Ik heb zelf steeds graag geknutseld, gekunsteld, geëxperimenteerd met materialen, en ervoer in mijn vorige job dat het me heel veel voldoening gaf om daar ook anderen warm voor te maken, en vooral: om hen te verbinden in datgene wat hen allen interesseert. 

Waar deed je ervaring op voor de activiteit die je begeleidt?

Door mijn persoonlijke ervaring van jaren lessen in de Kunstacademie van Turnhout te hebben gevolgd, beschik ik over een brede basis aan materiaalkennis. Tot september 2017 begeleidde ik in mijn vorige job psychiatrisch patiënten en ik verzorgde voor hen ook creatieve ateliers. Hier voelde ik voor het eerst wat het met me deed om mijn plezier ook met anderen te kunnen delen, hen erdoor te zien groeien en zich te zien openstellen voor elkaar. 

Wat doe je in het dagelijks leven?

Sinds 2018 werk ik bij een mutualiteit, waar ik reeds allerlei afdelingen en takenpakketten heb gehad. Sinds oktober 2019 verwerk ik daar dossiers van mensen met een beperking, die een aanvraag indienen om een tegemoetkoming voor hulpmiddelen of een persoonsvolgend budget te kunnen krijgen. Door middel van huisbezoeken werk ik de verslaggeving die hiervoor noodzakelijk is samen met de mensen uit. 

Wat maakt dat je voor DINAMO kiest?

De vrijheid om je activiteiten zelf vorm te kunnen geven, het vertrouwen in je expertise, de betrokkenheid en het begaan zijn met de vrijwilligers, de warme knipoog naar de maatschappij toe (ook de kwetsbaren en oudere of eenzame mensen zijn welkom), en de welgemeende dankjewel d.m.v. allerlei samenkomsten met de vrijwilligers (nieuwjaarsreceptie, Vitamineboost, …). 

Welke memorabel moment zal je altijd bijblijven?

Op de nieuwjaarsreceptie van 2020 sprak Bieke over ‘de handen die dragen, die reiken’, ik weet de exacte woordkeuze niet meer, maar vond het heel mooie beeldspraak. 

Wat is DINAMO voor jou in 1 woord?

‘Verbinding’ en ‘Groeien’

Waar droom je van?

Een huis met (moes)tuin, dieren en een atelier met ruimte voor mijn eigen creatieve bezinselen en voor het geven van workshops.

interview toegevoegd 2020 

begeleidt volgende activiteit(en)