Pexels

Muziekgeschiedenis: deel I

An Willems
muzikale lessenreeks
ma 13 nov 10.00 - ma 5 feb 12.00
ma 13 nov
-
ma 5 feb
Vanaf 10.00

Deze cursus dompelt je onder in de wondere wereld van muziek vol subtiele en verrassende klankkleuren. Ga je mee op ontdekkingsreis?  

Muziek kan ons ontroeren, vrolijk stemmen en doen wegdromen. Deze cursus geeft je een algemeen overzicht van de muziekgeschiedenis. Binnen het ruime historische kader blijven we stilstaan bij componisten, diverse muzikale genres, stijlen, bezettingen en luistertechnieken. 
 
Er is geen muzikale voorkennis vereist. Gaandeweg leer je op een andere manier luisteren naar de muziek die we behandelen. Een andere invalshoek en vooral het wat meer doorgronden van de muziek zullen ervoor zorgen dat je binnenkort naast het ‘genieten’ ook het ‘verstaan’ van de muziek kan toevoegen aan je muzikale ervaring.  
 
Wat met zekerheid kan gezegd worden is dat muziek tot de oudste activiteiten van de mens behoort. Oude Muziek, of Musica Antiqua, is een verzamelnaam voor muziek uit de middeleeuwen, de renaissance en de barok. Tijdens de lessenreeks wordt deze periode uit de muziekgeschiedenis behandeld. Van de middeleeuwen tot en met Bach. In de middeleeuwen, renaissance en barok zijn veel muziekstukken ontstaan die ook vandaag nog steeds veel gevoelens losmaken. Waarschijnlijk zal je verrast zijn door het feit dat onze regio’s - de Nederlanden, Vlaanderen - een grote rol hebben gespeeld in deze pre-klassieke periode. Componisten en muzikanten van hier hebben toen de basis gelegd voor wat veel later zal leiden tot grote namen in de geschiedenis van de muziek. 
 
De componist Johann Sebastian Bach is het eindpunt van deze eerste lessenreeks. We sluiten af met een uitgebreide en toegankelijke uiteenzetting over zijn Johannes-Passion.  

tarieven 

  • basisprijs: 63 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 13,50 euro
  • plusprijs: 83 euro
  • vrijwilligersprijs: 56,50 euro

lesdagen: maandag 13, 20 en 27 november, 4 en 11 december, 8, 15, 22 en 29 januari (+ 5 februari als bufferles)

 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten