Anicet Charles Gabriel Lemonnier

De Verlichting (VOLZET)

Monique Boekaerts, Filip Cremers, Jan Jans en Paul Koop
interactieve reeks
do 9 nov 13.30 - do 14 dec 16.00
do 9 nov
-
do 14 dec
Vanaf 13.30

Een openbaring over de vooruitgang van kennis en de ontwikkeling van onze democratie over de eeuwen heen. 

De Verlichting verwijst naar een periode in de geschiedenis die nauw aansluit bij het humanisme. De filosofen van de Verlichting argumenteerden in de 17de en 18de eeuw de onafhankelijke denkwijze dat de heerschappij van de Kerk en de macht van de adel eeuwenlang de Bijbel hadden gebruikt om hun onderdanen in ‘het donker’ te houden. Hierdoor werden niet alleen de fundamentele rechten en vrijheden geschaad, maar werd ook de wetenschappelijke vooruitgang aan banden gelegd.  
 
De verlichtingsfilosofen legden de nadruk op vrijheid, gelijkheid, tolerantie en morele verantwoordelijkheid. Zij wantrouwden machtsmisbruik door de gevestigde orde en pleitten voor het afsluiten van een sociaal contract met de vorst om deze waarden te garanderen. De grondslagen van onze democratie werden in deze periode gelegd.  
 
Politici en hedendaagse denkers waarschuwen dat we op een hellend vlak zitten en vragen zich af wat er van de verlichtingsidealen is geworden, die twee eeuwen ons mens- en maatschappijbeeld bepaald hebben. In deze cursus worden deze idealen besproken en denken we na hoe die idealen ons mensbeeld hebben bepaald. Naast het informatief gedeelte is er dan ook ruimte voor discussie die op gang wordt gebracht door stellingen te poneren.  
 
meebrengen: notitiemateriaal  

tarieven 

  • basisprijs: 42 euro
  • UiTPAS met kansentarief: 9 euro
  • plusprijs: 62 euro
  • vrijwilligersprijs: 38 euro

lesdagen: donderdag 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten