Paul Koop

Wandeling in de voetsporen van Erasmus (volzet)

Julien Stiévenart en Paul Koop
Daguitstap
di 18 apr 10.15 - 17.00
di 18 apr
10.15 - 17.00

Als wandelaar kan je de sfeer van toen herbeleven. 

Tijdens deze daguitstap in Antwerpen starten we met de wandeling als het ware in de tijd vanaf de twaalfde eeuw, om tot in de zeventiende eeuw te belanden in de triomferende jaren van de Contrareformatie. Het gebied ligt in een cirkel van twee kilometer lang, vertrekkend van de O. L. Vrouwkathedraal, langs het Predikherenklooster naar het Begijnhof. In het midden liggen Carolus Borromeus, het oude Jezuïetenhuis en het Hof van Lierde.  
 
De religieuze geschiedenis in dit stukje Antwerpen staat model voor de turbulenties in Europa die de Roomse kerk doorstond: de ketterij van Tanchelijn, de Begijnenbeweging in de Lage Landen, de gotische bouwkunst en haar grootse scheppingen, de kloosterordes die de Reformatie bestreden en de overwinning in de Zuidelijke Nederlanden van de katholieke leer met haar barokkunst. Vele gildehuizen tonen hun macht en rijkdom. De kloosterkerk aan de Veemarkt is de in steen gebeitelde getuige van de rol van de Dominicaner orde, die als inquisiteurs tegen de ketters optraden.  
 
Bij het ontluiken van het humanisme wandelde Erasmus in de buurt. Peter Gillis, griffier van de stad, was overtuigd van het kritische inzicht van de mens. Samen met Thomas More en Desiderius Erasmus, filosofeerden zij tijdens late avonden. In dezelfde tijd zullen de Jezuïeten de Contrareformatie met volle overtuiging steunen.  
 
We verzamelen stipt om 10.15 uur aan de centrale trap in de hal van het Centraal Station van Antwerpen. Je kan gebruik maken van de trein, bus 416 en 417 vanuit Turnhout. Je zorgt voor je eigen vervoersbewijs. Het einde van deze uitstap is voorzien rond 17 uur.  
 
Tijdens deze uitstap maken we gebruik van een audiosysteem dat ervoor zorgt dat iedere deelnemer de gids goed kan horen. Lees hierover meer.  
 
Ter voorbereiding van deze uitstap kan je de lessenreeks Priorijen van Corsendonk en Grobbendonk - de Moderne Devotie - Erasmus - Protestantisme volgen. Voor de lessen en de uitstap samen betaal je een voordelige prijs.  
 
Deze uitstap is een samenwerking met V.O.C. Kamer Antwerpen

  • basisprijs: 20 euro (pakketprijs lessen + uitstap: 32 euro)
  • UiTPAS met kansentarief: 10 euro (pakketprijs lessen + uitstap: 12,50 euro)
    inbegrepen: gegidste rondleiding, gebruik audiosysteem, lunch (incl. 1 drankje). (Vervoer voor eigen rekening) 

soort activiteit:
éénmalig

Paul Koop

De nieuwsgierige reiziger kan het verleden eenvoudig ervaren.

Meer over Paul Koop

Bekijk andere activiteiten