Eddy Braspenninckx

De Hoge Venen: op zoek naar de Zevenster (GEANNULEERD)

Eddy Braspenninckx en Siegfried Faes
Daguitstap
do 11 mei 07.00 - 19.30
do 11 mei
07.00 - 19.30
 • do 11 mei
  07.00 - 19.30
  op locatie
  (start) geweest - later instappen? dinamo@warande.be

Op ontdekking in de Hoge Venen onder en boven de grond.

Wie heeft nog niet de uitgestrekte vlakte van de Belgische Hoge Venen bewandeld of er door de sneeuw geploeterd op latten? 4500 ha natuurgebied bestaande uit hoog-veen, bossen, stuwmeren, heideterreinen en schrale graslanden.  
 
De Zevenster is reeds lang het plantensymbool van de Hoge Venen, naast de korhoen als vogel, en is een tenger plantje dat in arctische streken voorkomt. De zuidgrens waar we dit plantje kunnen terugvinden is in onze Hoge Venen. Maar een bloeiend plantje vinden is niet altijd succesvol. Het bloemetje is maar 1 muntstuk in diameter groot en houdt zich ergens schuil aan de bosranden van het immense terrein van de Hoge Venen.  
 
In de voormiddag duiken we onder de grond en bezoeken we de Leisteenmijn en het museum van de “Blauwe Steen” te Recht. Daarna maken we een boswandeling van 5 km langs het Bosleerpad van Roth waar we aan het einde in een heus Biermuseum toekomen. Dit biercafé biedt de gelegenheid om te lunchen, maar een eigen picknick is er ook mogelijk.  
 
In de namiddag wandelen we in een van de mooiste veengebieden in de omgeving van Bosfagne.  Daar is het puur genieten van de unieke omgeving met zijn uitzonderlijke planten en dieren. We lopen langs het prille begin van de Roer, dat verderop snel zal aanwassen met veenwater tot een stevige bergrivier in Monschau waar ze het stuwmeer van de Rursee voedt. Daar waar veenbessen groeien maken we ook kans om oog in oog te staan met de Veenbesparelmoervlinder. En iets verder, langs de rand van het knuppelpad, een klein wit bloemetje met… zeven kroonblaadjes. 
 
We wandelen 2 keer 5 km en dalen trapjes af in de mijn, een goede basisconditie is nodig.  
 
We vertrekken stipt om 7 uur aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker – Papenbruggestraat). Aankomst in Turnhout voorzien om 19.30 uur.  
 
Meebrengen: goede stapschoenen (eventueel reserveschoenen bij modderig weer om in de bus aan te doen), picknick indien gewenst. De temperatuur in de mijn bedraagt 7°C, voorzie eventueel een dikkere trui of jas.  

 • basisprijs: 45 euro
 • UiTPAS met kansentarief: 22,50 euro 
  inbegrepen: bus, ontvangst met koffie en croissant, inkom mijn en gids (lunch voor eigen rekening). 

soort activiteit:

Bekijk andere activiteiten