Het Sigmaplan: de kracht van water
-
di 16 mei07.30 - 19.00op locatie
Iedereen herinnert zich wellicht de overstromingen in Wallonië van 2021 en in het bijzonder de streek van Pepinster. In de mediaberichten tijdens de daaropvolgende weken zagen we alleen maar doffe en natte ellende. Al snel doken berichten op in Vlaamse kranten en op sociale media dat het in Vlaanderen nog erger zou zijn. De waterellende in Wallonië was een wake-up call. Wat liep er mis in Wallonië, en kan ons dit in Vlaanderen ook overkomen?
In 1976 liep een groot deel van Ruisbroek onder water. Naar aanleiding van deze waterramp ontstond in Vlaanderen het Sigmaplan in 1977. De leidraad was: weerbaar waterland. Met waterwerven werden diverse ingrepen gepland om water meer ruimte te geven in geval van wateroverlast.
Het Sigmaplan is heel wat jaren met het uitvoeren van deze waterwerven bezig. Tijdens de uitstap worden een aantal van deze realisaties bezocht: rond de Kleine Nete in Zandhoven, de potpolder in Kruibeke, de Prosper- en Hedwigepolder nabij Doel en het Verdronken land van Saeftinghe.
Eindigen doen we door een kijkje te nemen bij de Noorderburen (in Neeltje Jans). De vroegere eilanden van Zeeuws-Vlaanderen zijn allemaal bedijkt en de Oosterscheldekering is daar een belangrijk sluitstuk van.
Na deze rondrit zien we hoe ver de Vlaamse overheid al staat in onze waterveiligheid.
De bus vertrekt stipt om 7u30 aan parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker/ Papenbruggestraat), einde voorzien rond 19 uur.
Meebrengen: picknick en drank, wandelschoenen en reserveschoenen voor op de bus.
Wie in het najaar van 2022 de lessen ‘De kracht (of macht) van water’ volgde, zal tijdens deze uitstap de theorie in praktijk kunnen ondervinden.