Thomas Ronveaux

Liège - Maastricht

Julien Stiévenart en Paul Koop
Daguitstap
vr 17 feb 08.00 - 19.00
vr 17 feb
08.00 - 19.00
 • vr 17 feb
  08.00 - 19.00
  op locatie
  inschrijven vanaf 6 februari

Een dag doorspekt met kunst en geschiedenis. 

We brengen een gegidst bezoek aan de “Rothschild’s vrouwelijke verzamelaars”, uitzonderlijke mecenassen en schenkers in het museum La Boverie te Luik. De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met het Louvre en neemt de bezoeker mee naar de wereld van de Rothschilds als Duits-Joodse bankiersfamilie, en meer in het bijzonder naar de collecties van enkele vrouwen van de Franse tak van de familie. De tentoonstelling, die meer dan 2000 m² beslaat, belicht de smaak en de persoonlijkheid van deze negen uitzonderlijke vrouwen. Door middel van een selectie van meer dan 350 kunstwerken biedt de tentoonstelling een overzicht van uiteenlopende kunst uit alle periodes. De bezoeker ontdekt werk van grote westerse kunstenaars als Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Claudel, Rodin, Monet en Egon Schiele. 
 
In de namiddag ontdekken we Maastricht. Vele schrijvers lieten zich inspireren door deze stad aan de Maas. Felix Timmermans noemde de stad met haar bijzondere kerken ‘de stad met het schoonste profiel’ van Nederland. Samen met Nijmegen is het dan ook één van de oudste steden van Nederland, gelegen aan de Maas.  
We komen door een geleid stadsbezoek alles te weten over Maastricht als tweede bisschopstad van het bisdom Tongeren – Maastricht – Luik, de invloed van de Karolingers en veroveringen door de Noormannen in de 9de eeuw, de bezetting van de stad in de Middeleeuwen, de aansluiting van Maastricht in de tachtigjarige oorlog tegen Spanje, de verovering van de stad door Lodewijk XIV en meer. Het Heilig Roomse Rijk van de Duitse Natie heeft weliswaar zijn sporen nagelaten in de kunst die een afspiegeling van het leven is. Tot slot staan we stil bij recente ontwikkelingen zoals de oprichting van de universiteit, zijn profilering als congresstad en monumentenstad die Maastricht ook in de 21ste eeuw tot een trekpleister maken.   
 
We verwachten je stipt om 8 uur aan parking Stadspark in Turnhout (op de hoek Papenbruggestraat – Graatakker). Het einde van deze uitstap is voorzien rond 19 uur.  
 
Tijdens deze uitstap maken we gebruik van een audiosysteem dat ervoor zorgt dat iedere deelnemer de gids goed kan horen. Breng bij voorkeur je eigen oortjes mee.  Lees hierover meer.  

 

 • basisprijs: 65 euro
 • UiTPAS met kansentarief: 32,50 euro 
  inbegrepen: bus, koffie, toegangsticket, museumgids, lunch (incl. 1 drankje), gebruik audiosysteem 

Paul Koop

De nieuwsgierige reiziger kan het verleden eenvoudig ervaren.

Meer over Paul Koop

Bekijk andere activiteiten