Hans Vos

De landschappen van de Niederrheinische Bucht en Voerstreek (volzet)

Luc Steeman en Marie-Madeleine Indekeu
Daguitstap
do 15 jun 08.00 - 19.00
do 15 jun
08.00 - 19.00

Van theorie naar praktijk: case study van de bruinkoolontginning.

In de omgeving van Hambach en Jülich in Nordrhein-Westfalen, Duitsland, ten Noorden van Aachen en Köln ontginnen onze oosterburen al heel wat jaren bruinkool. In de voormiddag bezoeken wij het mijngebied met zijn spookdorpen, de ontginningen en de ‘Rekultivirungsprojecten’. 
 
’s Middags verplaatsen we ons naar de Voerstreek waar we een geografische cocktail van een stukje Maasland, een reepje Haspengouw en een brokje Mergelland bekijken. De zeer eigenzinnige geologie van deze streek heeft een sterke invloed op het landschappelijk gebruik, inclusief bewoning. Daarom heeft de Voerstreek een typisch ‘bocage’ landschap. 
 
De omgeving van Riemst is dan weer ondertunneld en in Ternaaien snijdt het kanaal letterlijk door het landschap. Het Drielandenpunt biedt ons een schitterend uitzicht op de omgeving. We trachten de verschillende littekens die we tegenkomen te verklaren en zo de ontstaansgeschiedenis van het landschap te achterhalen, samen met de impact van en voor de mens. Wat bieden deze landschappen voor de toekomst? 
 
Vertrek om 8 uur op parking Stadspark in Turnhout (kruising Graatakker-Papenbruggestraat). Einde voorzien omstreeks 19 uur. 
 
Meebrengen: picknick en (voldoende) drank. Kledij en schoeisel: in functie van het weer. Neem voor je gemak je stevig paar wandelschoenen afzonderlijk mee, want je hebt ze niet de hele dag nodig. 
 
Ter voorbereiding op deze uitstap kan je de les De geologische ondergrond van het Drielandenpunt volgen. Voor de les en uitstap samen betaal je een voordelige prijs.

  • basisprijs: 28 euro (pakketprijs les + uitstap: 28 euro)
  • UiTPAS met kansentarief: 14 euro (pakketprijs les + uitstap: 14 euro)

soort activiteit:
Guy Hoeks

Luc Steeman

Ruimte geven voor verbinding.

Meer over Luc Steeman

Bekijk andere activiteiten