Jo Weber

De geologische ondergrond van het Drielandenpunt

Luc Steeman
do 8 jun 09.00 - 12.00
do 8 jun
09.00 - 12.00
  • do 8 jun
    09.00 - 12.00
    Cultuurhuis de Warande, Turnhout
    Terraszaal

Om de uitstap naar het Duitse bruinkoolgebied en de Voerstreek te kaderen, organiseren we een voorbereidende sessie. Na de Scheldelandschappen bij Antwerpen en de kust en de littekens in het landschap van de Kempen en het Maasland, kijken we over en bij de Oostergrens. 
 
We frissen in eerste instantie de geologie en landschapsvorming van het Maasland en de Voerstreek op. Wat zit er in de zeer gevarieerde ondergrond en hoe heeft die geologie zijn invloed op het landschappelijke uitzicht?  
Daarnaast behandelen we ook de ontstaansgeschiedenis van de Niederrheinische Bucht in een wat ruimere Europese geologische context. Is er een verband tussen het ontstaan van onze Limburgse en Luikse steenkool en de Duitse bruinkool? En hoe pakken de Duitsers de bruinkoolontginning aan met een lange termijnplanning, wat resulteert in spookdorpen en rekultivirungsprojecten? 
 
De les gaat door op 8 juni en de uitstap naar de Niederrheinische Bucht en Voerstreek op 15 juni. Wanneer je inschrijft voor les en uitstap samen, betaal je een voordeligere prijs.  

  • basisprijs: 7,50 euro , pakketprijs les + uitstap: 28 euro
  • UiTPAS met kansentarief:  1,50 euro, pakketprijs les + uitstap: 14 euro 
  • data: 8 juni + uitstap op 15 juni

soort activiteit:
éénmalig

Luc Steeman

Ruimte geven voor verbinding.

Meer over Luc Steeman

Bekijk andere activiteiten