Gust de Smet

Analyse van Richard Wagners Ring des Nibelungen

Pieter Lamberts van Assche
vierdelige, interactieve lezing
ma 27 feb 09.00 - wo 8 mrt 11.30
ma 27 feb
-
wo 8 mrt
09.00 - 11.30
 • ma 27 feb
  -
  wo 8 mrt
  09.00 - 11.30
  Cultuurhuis de Warande, Turnhout
  Terraszaal
  inschrijven vanaf 6 februari

Het begon allemaal met Freia en haar gouden appels... 

Goden, reuzen en Nibelungen zijn met elkaar in een strijd om de macht verwikkeld. De oppergod gooit het op een deal met de reuzen: in ruil voor Freia bouwen ze voor de goden een burcht.

Een goede deal voor de reuzen, een slechte voor de goden. De gouden appels die Freia teelt zijn immers het levenselixir van de goden…. Het begin van een pak miserie. En het begin van Richard Wagners operacyclus ‘Der Ring des Nibelungen’. 

In vier sessies vertelt Piet Lamberts-Van Assche het verhaal van de vier opera’s die deel uitmaken van deze cyclus. De vertellingen zijn multimediaal met woord, beeld en klank.  

Tegelijk wordt in iedere sessie ingegaan op één van de aspecten die Wagner betreffen als filosoof, politicus en journalist/polemist. Richard Wagner behoort immers net zo goed tot de geschiedenis van de muziek als tot de geschiedenis van het Duitsland van de 19e eeuw als zodanig.

Onder andere volgende aspecten komen aan bod: de revolutie van 1848 en de eenmaking van Duitsland, Wagners visie op de kunst, Wagner als uithangbord van de keizerlijke Duistland en Wagners antisemitisme. 

 • basisprijs: 24 euro
 • UiTPAS met kansentarief: 5 euro
 • lesdata: maandag 27 februari, woensdag 1 maart, maandag 6 maart en woensdag 8 maart

soort activiteit:
korte reeks

Bekijk andere activiteiten