Museum van de Vrouw

Afrika in beeld van meisje tot vrouw

Gi Mateusen
Tentoonstelling
wo 15 feb 14.00 - 16.00
wo 15 feb
14.00 - 16.00
 • wo 15 feb
  14.00 - 16.00
  op locatie
  inschrijven vanaf 6 februari

Voor deze tentoonstelling bezoeken we Het Museum van de Vrouw in Echt (NL). De expo vertelt aan de hand van Afrikaanse beelden, sieraden en objecten het verhaal van een meisje dat opgroeit tot vrouw en moeder. Zo maken we kennis met speelpoppen uit diverse materialen en met poppen die een betekenis hebben bij vruchtbaarheidsrituelen. Er zijn de ‘love letters”: kralenwerk uit Zuid-Afrika met kleurencodes in halssnoeren, lendengordels, schorten. Ook het vaderschap ontbreekt niet in dit verhaal. Uiteindelijk zijn de moederschapsbeelden de bekroning. Andere objecten vertellen het verhaal van de tweelingcultus of hoe huwelijksproblemen worden opgelost. 
 
De tentoonstelling is samengesteld door Gi Mateusen met enkele honderden stukken uit zijn collectie. Hij zal de rondleiding verzorgen. Het is niet alleen een tentoonstelling van voorwerpen, maar ook van verhalen die de achterliggende betekenis en gebruik van deze voorwerpen onthullen. Gi gaf in het verleden voor DINAMO reeds verschillende lezingen over de Afrikaanse cultuur. 
 
Praktisch: 
14 uur: ontvangst met koffie / thee 
14u15: rondleiding door Gi Mateusen 
15 uur: afsluiting met koffie en vlaai 
 
Nadien kan je in het museum nog de “Wonderkamer” te bezoeken, dit is in de inkomprijs inbegrepen. Het museum is geopend tot 17 uur. Er is ook een audiotour van de tentoonstelling te beluisteren via je eigen smartphone (breng bij voorkeur je eigen oortjes mee).  
 
Echt is een gemeente in Nederlands Limburg tussen Weert en Maastricht. Eenvoudig te bereiken via de autostrade naar Eindhoven en dan richting Maastricht. Deelnemers worden aangemoedigd om te carpoolen. In onze Facebookgroep ‘Vrienden van DINAMO’ kan je de vraag stellen om samen te rijden.  
 
We verwachten jou stipt om 14 uur aan het Museum van de Vrouw (Plats 1, 6101 AP Echt, Nederland). Het museum ligt in de schaduw van de Kerk. Parkeerplaatsen in de omgeving (parkeerschijf!) of gratis op de parking tegenover de kerk (praktijk Tandarts).  
 

 • basisprijs: 16 euro
 • UiTPAS met kansentarief: 8 euro 
  inbegrepen: inkom museum, ontvangst met koffie, gids en afsluiten met koffie en vlaai 

Bekijk andere activiteiten