Tabloo

Radioactiviteit

Luc Steeman
lezing en bezoek
vr 2 dec 13.30 - vr 9 dec 15.30
vr 2 dec
-
vr 9 dec
13.30 - 15.30
 • vr 2 dec
  -
  vr 9 dec
  13.30 - 15.30
  Cultuurhuis de Warande, Turnhout
  Lokaal B

Een boeiend ‘geladen’ bezoek!

Radioactiviteit is constant aanwezig op aarde. Enerzijds is er de natuurlijke radioactieve straling. Daarnaast zijn er heel wat toepassingen. Denk maar aan de medische wereld: de medische beeldvorming via scans is er één van, maar eveneens de behandeling van bepaalde kankers. Ook bij fruit wordt al eens radioactieve straling gebruikt.

Wat is deze radioactiviteit? In de lezing tracht Luc een inzicht te geven in het ontstaan van radioactieve straling. Er is een brede waaier van deze straling, gaande van ongevaarlijk tot erg dodelijk. Radioactiviteit is een hot topic: het al dan niet sluiten van kerncentrales of bouwen van nieuwe kleinere centrales op basis van o.a. thorium,...

Maar hoe werkt een kerncentrale nu juist? Welke onbekende toepassingen zijn er nog? Wat is het verschil tussen α--, β-- en ɣ--stralen?

 • basisprijs: 15 euro
 • UiTPAS met kansentarief: 6 euro
  inbegrepen: inkom Tabloo met audioguide + lezing
 • lezing 2 december 13.30 - 15.30 uur
  bezoek 9 december 13.30 - 16 uur

soort activiteit:
korte reeks

De tweede lesdatum is een bezoek aan Tabloo in Dessel. Dit bezoekerscentrum gewijd aan radioactiviteit opende een nieuwe tentoonstelling. Het is een zeer moderne en erg toegankelijk expo die we met een audioguide bezoeken. Door de voorafgaandelijke lezing van Luc hebben de deelnemers al heel wat achtergrondinfo mee. Waar nodig licht Luc ter plaatse nog zaken toe. Tijdens de twee uren durende wandeling doorheen deze interactieve “Expoo” kom je vanalles te weten over het ontstaan van radioactiviteit tot aan de berging van radioactief afval.

Voor het bezoek aan Tabloo voorzie je eigen vervoer. Tijdens de eerste les kunnen deelnemers onderling afspreken om te carpoolen. Het bezoek start om 13.30 uur. Het einde is voorzien rond 16 uur. 

De lesgever zorgt zelf voor drukwerk van zijn lezing, en rekent dit (voor wie dat wenst) rechtstreeks af met de deelnemers. 

Luc Steeman

Ruimte geven voor verbinding.

Meer over Luc Steeman

Bekijk andere activiteiten