Maitree Rimthong

Duurzaam beleggen voor beginners

Dirk Devriese en Luc Mariën
driedelige lezingenreeks
di 6 dec 13.00 - di 20 dec 16.00
di 6 dec
-
di 20 dec
13.00 - 16.00
 • di 6 dec
  -
  di 20 dec
  13.00 - 16.00
  Cultuurhuis de Warande, Turnhout
  Terraszaal

Uw verantwoord appeltje voor de dorst. 

Wat moet ik met mijn spaargeld dat niks (0,11%) opbrengt op een klassieke spaarrekening en wat doet de (hoge) inflatie met dat spaargeld? Zijn er alternatieven? Kies ik voor obligaties, aandelen, fondsen …? Zo ja, vanaf welke leeftijd begin ik daar best mee? En voor welke bedragen? Wat is dan het beste aankoopmoment? Moet ik snel verkopen in tijden van crisis (of oorlog op een steenworp van onze achterdeur)? Kan ik de markt “verslaan”? Langs welk kanaal doe ik deze financiële verrichtingen? Moet ik de evoluties van de financiële markten dagelijks opvolgen en de beursbijlage in mijn krant lezen? Zal ik nog gerust slapen?

En wat met het klimaat en de plastiekvervuiling? Kunnen mijn spaarcenten een steentje bijdragen om schone technologieën en duurzame bedrijven meer kansen te geven?  Kan ik verhinderen dat mijn geld bij vervuilende en onethische ondernemingen terecht komt? Moet ik de mooie, groene slogans van mijn bank geloven?

Onbekendheid met het financiële wezen roept vele vragen op. Wanneer je in wetenschappelijke lectuur op zoek gaat naar antwoorden hierop, blijf je vaak achter met meer vragen dan antwoorden. 

soort activiteit:
korte reeks

Spreker Dirk Devriese heeft dertig jaar professionele ervaring als obligatiehandelaar en portefeuillebeheerder. In een eerste sessie tracht hij in mensentaal een aantal basisbeginselen mee te geven over beleggen en te waarschuwen voor valkuilen.

Sessies twee en drie worden begeleid door Luc Mariën. Hij werkte 40 jaar als economist, zowel bij niet-gouvernementele organisaties voor Noord-Zuid-samenwerking als bij de Federale Overheidsdienst Economie. Sinds zijn pensioen werkt hij mee met de Campagne “Onze spaarcenten voor Hun toekomst” (www.onzecenten.be) van de Grootouders voor het Klimaat. In deze sessies komt het ethische of duurzame aspect van sparen en beleggen aan bod. Je krijgt concrete tips, websites en literatuur aangeboden. Je bekijkt aan welke maatschappelijke doelstellingen jouw spaargeld kan bijdragen. En hoe je met je bank hierover in gesprek kan gaan. Je wordt niet in een bepaalde richting geduwd, want jij bepaalt zelf de keuzes die je wil maken.  

Beide sprekers gaan graag interactief aan de slag met het publiek. 

Bekijk andere activiteiten