Chen Te

Het Mergelland: op zoek naar het hangend mannetje op de Sint-Pietersberg

Eddy Braspenninckx
daguitstap in het teken van de orchidee
di 17 mei 08.30 - 17.00
di 17 mei
08.30 - 17.00
  • di 17 mei
    08.30 - 17.00
    op locatie

De steile hellingen van de Sint-Pietersberg hebben een kalkachtige ondergrond en liggen meestal beschut tegen de heersende winden. Dit creëert een mediterraan microklimaat. Bovendien hebben herders hier eeuwenlang met hun kudden schapen en geiten gezorgd voor de instandhouding van deze kalkgraslanden. Dit gebruik is echter verloren gegaan in de 20ste eeuw. Eind jaren 70 zijn natuurverenigingen gaan ijveren voor het behoud en het herstel van deze biotoop. Vandaag genieten tientallen hectaren grasland het statuut van natuurreservaat

Het Belgische deel van de Sint-Pietersberg is beroemd vanwege de vele soorten orchideeën die er voorkomen. Half mei kondigen bloeiende soldaatjes en bruine orchissen de start van het orchideeënseizoen aan. In de graslanden en in de omringende bosjes bloeien dan ook de grote keverorchissen. Een tijdje later zijn de eerste poppenorchissen of hangende mannetjes te zien. 

We bezoeken ook het Gerendal, een ‘orchideeënreservaat’ op Nederlands bodem. 

Wij maken de verplaatsingen met eigen vervoer. Beide gebieden verkennen we te voet. Vanuit Wijlre wandelen we naar het Gerendal en nuttigen daar ons lunchpakket (totaal 10 km).

Na de middag verplaatsen we ons naar Lanaye (Ternaaien) en maken we een retourwandeling naar de Sint-Pietersberg die aan de overkant van het Albert Kanaal ligt (5 km).

meebrengen: goede wandelschoenen, lunchpakket

Ter voorbereiding kan je de lessenreeks De kracht van planten volgen. Voor de lessen en de uitstap samen betaal je een voordeligere prijs.

soort activiteit:
éénmalig

We spreken om 8.30 uur af aan de parking van het Kasteel van Wijlre.

  • adres: Kerkpad 1, 6321 PX Wijlre
  • navigatie: Kerkpad, Wijlre of In de Beemden, Wijlre

Bekijk andere activiteiten